Új típusú PCR-gyorstesztet fejlesztettek Magyarországon

Sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozhat eredményt az az új PCR-teszt, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki – mondta Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Forrás: MTI2020. 10. 13. 10:25
null
Mohács, 2020. május 12. Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a koronavírus-szûrések elvégzésére kijelölt rendelõben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én. A koronavírus-szûrõprogramban a budapesti Semmelweis, valamint a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerûen kiválasztva. Õk életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rektorhelyettes elmondta, a PCR-tesztek a vírus örökítőanyagát (RNS) használják, hogy kimutassák a kórokozót; ehhez egy kétlépcsős eljárásra volt szükség: először kivonták az RNS-t, majd sokszorozták azt.

A gyors PCR-teszt esetében egylépcsőssé válik az eljárás, és nincs szükség az RNS kivonására, amivel legalább hat órát spórolnak – tette hozzá.

A teljes folyamat így körülbelül két órát vesz igénybe, és kevesebb szakemberre van szükség hozzá – hívta fel a figyelmet Szabó Attila.

Elmondta azt is, az új tesztek megbízhatóak, és a gyártótól függ, hogy mikor állhat belőlük nagyobb mennyiség rendelkezésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.