Újabb bírálat a Jobbiknak

Rasszista párt a Jobbik, mert rasszista a beszéde, a cselekedete és a politikai programja – jelentette ki a Face­book-oldalán közzétett bejegyzésében Setét Jenő roma aktivista.

Magyar Nemzet
2019. 02. 18. 8:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rasszista párt a Jobbik, mert rasszista a beszéde, a cselekedete és a politikai programja – jelentette ki a Face­book-oldalán közzétett bejegyzésében Setét Jenő (képünkön) kormánykritikus roma aktivista, az Ide tartozunk! Egyesület vezetője.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A korábban a TASZ-nál is dolgozó jogvédő azt írta: a cigányok sok mindenben nem értenek egyet, ám ebben konszenzus van köztük, azonban a Jobbik rasszizmusa a nem roma politikusokat és értelmiségieket nem érdekli. – Ők eldöntötték puszta hatalomtechnikai okokból, hogy a Jobbik immár megfelelő szövetséges, és nem rasszista – jegyezte meg Setét Jenő.

A roma jogvédő egy a bejegyzéséhez írt kritikus, a kormányt is ostorozó hozzászólásra azt válaszolta, hogy az elvtelen kiegyezés a Jobbikkal semmit nem segít. – A Jobbiknak első lépésben minden korábbi áldozatuktól bocsánatot kellene kérnie.

El kellene ismernie magára nézve a demokratikus és jogállami játékszabályokat, továbbá el kellene távolítania a neonáci vezetőiket – fűzte hozzá.

Csóka János Pál, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, az MSZP nemzetiségi tagozatának alelnöke a Jobbikkal való összefogás tervéről a lapunknak adott interjújában korábban úgy fogalmazott, hogy van kifogása a Fidesz politikájával kapcsolatban, de ezt össze sem tudja hasonlítani a Jobbikról alkotott véleményével. – Nem tudok olyan érvet felhozni, ami indokolná a nácikkal való együttműködést – szögezte le.

Rafael Gyula, a Mindent a Cigányokért Fórum Egyesület elnöke is azt hangsúlyozta a közelmúltban, hogy lemondhat a cigányok szavazatáról a baloldal, amíg a Jobbikkal szövetkezik. Az Országos Roma Önkormányzat is bírálta a Jobbik vezetését, és egyértelművé tette: Sneider Tamásnak nincs helye a politikában, de így vélekedett Lakatos Attila borsodi cigányvajda is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.