Újabb bírók Handó mellett

Magyar Nemzet
2019. 05. 11. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Törvényszék és az illetékességi területén működő járásbíróságok vezetői szerint az Országos Bírói Tanács (OBT) működése nem törvényes, miután létszáma és összetétele nem felel meg a törvényi előírásoknak, erre tekintettel az OBT működésétől és tevékenységétől, valamint az Országos Bírósági Hivatal elnöke felmentésének kezdeményezésétől elhatárolódnak – szögezte le pénteken a Csongrád megyei bíróság, s hasonló tartalmú közleményt adott ki a Budapest Környéki Törvényszék elnöke is.

Ezzel tovább nőtt azoknak a bírósági vezetőknek a száma, akik szerint elfogadhatatlan a tavaly óta valószínűleg törvénytelenül működő, de a Kúria elnöke által legitimált OBT radikális lépése. Az OBT hosszú előkészítés után, szerdai ülésén határozott arról, hogy kezdeményezik Handó Tünde menesztését.

Közben újabb baloldali kötődésű bíró tűnt fel a Darák Péter vezette Kúrián, amint arra a Tűzfalcsoport a minap felhívta a figyelmet. A legfelső bírósági fórum szóvivői feladatait is ellátó Madarász Gabriella ugyanis az MSZP-s Baráth Etele felesége. Baráth a Medgyessy-kormányban gyermek-, ifjúsági és sportminiszter volt, Gyurcsány Ferenc kabinetjében pedig az euró­pai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterként funkcionált.

Ami a többieket illeti, a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy a Kúrián ítélkezik, esetenként politikai érintettségű ügyekben, az MSZP egykori alkotmánybíró-jelöltje, Mészár Róza. Ő mentette fel az úgynevezett kémperben a Gyurcsány-korszak titkosszolgálati vezetőit, Galambos Lajost és Laborcz Sándort; titkosszolgálatokat felügyelő miniszterét, Szilvásy Györgyöt és P. László vállalkozót. Majtényi László, a baloldal volt kormányfőjelöltjének neje szintén Darák bíróságán dolgozott tavalyi lemondásáig. Ismert az is, hogy a Kúria több alkalommal döntött megmagyarázhatatlanul a kormánypártok kárára.

Tavaly például elvett egy mandátumot a Fidesz–KDNP-től. A közelmúltban pedig egy választási ügyben marasztalták el a Fideszt. Ezt a döntést viszont az Alkotmánybíróság annak kimondásával semmisítette meg, hogy a Kúria önkényesen értelmezte a jogszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.