Újabb egy hétre meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat

Kizárólag azoknak van lehetősége az idei évben érettségit tenni, akiknek szükséges a továbbtanulás miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: M12020. 04. 16. 11:11
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a veszélyhelyzet elrendelése óta 35. napon ülésezett a kormány. Továbbra is a helyzet az, hogy a kormányülés jelentős részét, a veszélyhelyzetre való felkészülés, az ebben a helyzetben meghozandó egészségügyi intézkedések, illetve a gazdaság működésének fenntartásához szükséges döntések teszik ki – kezdte Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Mindenekelőtt

szeretnék köszönetet mondani azért az együttműködésért, amelyet az önkormányzatok oldaláról tapasztaltunk meg a húsvéti négynapos ünnepkörben.

Ennek szerintünk összességében egyértelműen pozitív tapasztalatai voltak.

A kormány korábban nyilatkozott arról, hogy hetente vizsgálja felül a kijárási korlátozásokat, ez a szerdai kormányülésen megtörtént. A kormány úgy döntött, hogy szombattól

újabb egy hétre meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat, és a jövő szerdai kormányülésen majd ismét áttekinti a helyzetet

- jelentette be.

Tehát minden szerdai kormányülésen a kormány megvizsgálja azt, hogy szükség van-e szigorításra, lehet-e esetleg visszalépni a megtett intézkedésekből, és erről a csütörtöki napon mi fogjuk a nyilvánosságot tájékoztatni.

Szombaton további egy hétre a korlátozások a korábbi szabályok szerint fenn lesznek tartva.

Az önkormányzatok szombaton 0 órától vasárnap éjfélig ismételten megkapják a szombat és vasárnap teljes egészére azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület használat rendjét.

Ezért arra kérjük az önkormányzatokat, hogy a korábbi gyakorlatot követve, az elmúlt négy nap tapasztalataira és figyelemmel szombatra és vasárnapra vonatkozóan állapítsák meg azokat a korlátozásokat, amelyeket a település területén indokoltnak tartanak – hangsúlyozta a miniszter.

Gulyás Gergely köszönetet mondott mindenkinek akik a járvány lassításában közreműködött, és külön köszönetet mondott azoknak, akik az egészségügyi ellátásban, illetve a rendfenntartásban dolgoznak.

Senkinek sem kötelező érettségit tenni!

A kormány mintegy 500 milliárd forintot költöttünk eddig beszerzésekre és védekezésre. A helyzet továbbra is sajátos, akkor tudunk számot adni a megbetegedési eszközökről, hogy azok megérkeztek Magyarország területére. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvvel számolva is az egészségügyi védekezéshez szükséges valamennyi eszköz rendelkezésre álljon.

A feladat tehát az, hogy az egészségügyi rendszert a tömeges megbetegedésekre is alkalmassá tegyük, ennek érdekében hozott az operatív törzs fontos döntéseket az elmúlt időszakban. Ennek keretében határoztuk meg azt az ágyszámot, amely szükséges a legrosszabb forgatókönyv esetén is, el tudjuk látni az összes beteget.

A kormány a tegnapi ülésen foglalkozott az érettségi ügyével. Maruzsa államtitkár úr és az Emmi egyeztetéseket is folytatott, de a döntést a kormánynak kell meghoznia. A számokról azt tudom mondani, hogy az idei érettségire jelentkezők összesen 113 ezren vannak, de ebben benne vannak azok is, akik előrehozott érettségire jelentkeznek, illetve az érettségit bármilyen tárgyból korábban tennék le.

A kormány úgy döntött, hogy kizárólag azoknak van lehetősége az idei évben érettségit tenni, akiknek most kell a továbbtanulás miatt,

tehát a negyedik év befejezése, vagy a 6.-8. év befejezése miatt az érettségire nincs lehetőség, csak a végzősök fognak érettségit tenni – ismertette.

Körülbelül az ő esetükben mintegy 83 ezer emberről beszélünk. Kizárólag írásbeli érettségi lesz az idei évben. Szóbeli érettségi csak annál a néhány tárgynál lehet, ahol egyébként írásbeli letételére eddig nem volt lehetőség.

Az érettségik május 4-én kezdődnek meg, körülbelül két hét szükséges ahhoz, hogy ezt le tudjuk bonyolítani. Az oktatási államtitkárság szigorú követelményeket fog az egészségvédelem érdekében érvényesíteni.

Szeptemberre halasztják az adóbevallások leadási határidejét

Arról is szólt, hogy a kormány milyen gazdasági kérdésekről hozott döntéseket.

A kormány döntött a beszámolók és adóbevallások elhalasztásáról – jelentette be.

Ez azt jelenti, hogy 2020. szeptember 30-ig kell ezeknek a beszámolókészítési kötelezettségeknek eleget tenni.

Továbbá az online kasszát használó kereskedők 2021. január elsejétől kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét.

Turizmusélénkítő döntések

Gulyás Gergely ismertette: az évente adható rekreációs juttatások összege megemelkedik a 2020-as évre, a közszférában ez 200 ezer forintról 400 ezer forintra nő, a versenyszférában pedig a mostani felső határról 450 ezer forintról 800 ezer forintra emelkedik. A SZÉP-kártya egyes alszámláira feltölthető keretösszegek is megemelkednek. Szálláshelyre

225.000 forint helyett 400 ezer forint, vendéglátásra 150 ezer forint.

2020. december 31-ig nem kell idegenforgalmi adót fizetnie a vendégeknek.

A fizetés nélküli szabadság időtartamának kezelésére vonatkozóan hozott még döntést tegnap a kormány.

A kormány úgy döntött, hogy

a munkáltatók májustól egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók után.

Azt a talán 7500 forintos összeget, amibe ez havonta kerül, a munkáltatóknak indokolt megfizetni – hangsúlyozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.