Újabb jelentős támogatások a kárpátaljai magyarságnak

A kormány támogatása ebben az évben várhatóan 16-17 ezer határon túli honfitársunknak jelent segítséget.

2020. 07. 01. 13:46
POTÁPI Árpád János
Potápi Árpád János azt ígéri, folytatják a programokat Fotó: MTI/Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik idén is több mint 2,5 milliárd forint keretösszeggel a kárpátaljai szociális programcsomag, amely ebben az évben várhatóan 16-17 ezer határon túli honfitársunknak jelent segítséget – erről beszélt ma sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy a kormány 2015-től külön pályázati rendszerben támogatja a kárpátaljai magyar társadalom szinte minden rétegét, a nyertesek évi egyszeri fizetéskiegészítésben részesülnek. A nemzetpolitikai államtitkár kifejtette, hogy az első évben a kárpátaljai magyar nyelvű közoktatási intézményekben magyar nyelvű oktatási és nevelési feladatokat ellátó, illetve ezek megvalósítását segítő személyeket támogatták. Emellett a művészeti, illetve a zeneiskolák magyar nyelven oktató pedagógusait, egészségügyi dolgozókat segítették, valamint a programban támogatták a gyermekétkeztetést is. A következő években gyarapodott azok köre és száma, akik pályázhattak a fizetéskiegészítésre.

– Ebben az évben két új pályázati kategóriával bővül a szociális csomag. Idén támogatjuk a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatást vagy javítóintézeti ellátást biztosító intézményekben magyar gyermekekkel foglalkozó munkatársakat, illetve a sportegyesületben és iskolákban dolgozó edzőket, oktatókat is – emelte ki Potápi Árpád János, aki hangsúlyozta: minden érvényes igénylést beadó kárpátaljai pályázót támogatni fognak, 100 és 500 ezer forint közötti összegben. Elhangzott az is, hogy az orvosok korábbi támogatási összegét húszezer forinttal, a nővérekét és a kisegítő személyzetét tízezer forinttal emelik meg. A nemzetpolitikai államtitkárság előzetes kalkulációi szerint ez 30-35 millió forint többlettámogatást jelent.

A tájékoztatón kitértek arra is, hogy 2015 óta a támogatási keret jelentősen emelkedett, az első évben az összeg még nem érte el a 800 millió forintot, tavaly viszont már 2,36 milliárd forint volt. Ennek köszönhetően 2019-ben már több mint 15 ezer, nemzetpolitikai szempontból fontos tevékenységet ellátó személy részesült egyszeri pályázati támogatásban, köztük négyszáz egyházi személy és hitoktató is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.