Újabb jobbikos magyarázat a far-hát kommandóra

Rig szerint a bocsánatkérés okafogyott, mivel „éppen csütörtökön látott vendégül a Parlamentben egy ötvenfős nyugdíjascsoportot választókörzetéből”.

2019. 02. 15. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez egy megvágott felvétel, és valójában a Fideszben létező ilyen nyugdíjaskommandókról volt szó, ahol vannak Facebook-csoportok, ahova egy vezető „beposztol” valami hírt, amit ezeknek a hölgyeknek, uraknak tovább kell osztaniuk – állította Silhavy Máté arról a hangfelvételről, amelyen „élő hülye nyugdíjasoknak” és „far-hát kommandónak” nevezte az időseket, köztük saját szimpatizánsait is. A beszélgetésben Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök még viccelt is, hogy a „kevésbé hülye” nyugdíjas a „far-hát kommandó alezredese”.

A Jobbikhoz tartozó Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, akkori kommunikációs vezetője mindezt Gulyás Balázs publicistának mondta, aki tegnap az ATV-ben beszélt a Jobbik újabb botrányáról. Gulyás elismerte, nem tudja, hogy valóban erről beszélgetett-e Silhavy és Z. Kárpát Dániel ezen a felvételen vagy sem.

Mindenesetre a Jobbik ezzel egy újabb sajátos magyarázattal rukkolt elő a kedden nyilvánosságra került hanganyagról. Előzőleg Varga-Damm Andrea, a párt képviselője azzal igyekezett menteni a pártra nézve igen kínos mondatokat, hogy az érintettek csak Facebook-bejegyzéseket olvastak fel, ezért nincs is mit megmagyarázni. Varga-Damm megjegyzése már azért is sántít, mert a felvételen jól hallható az élőbeszéd. Amennyiben ugyanis valóban különböző szövegeket olvastak volna fel az érintettek, egészen másként beszéltek volna. A spontán beszéd, valamint a felolvasás közötti különbségről egyébként számos tudományos elemzés is született már.

Wacha Imre nyelvész, beszédtanár egy elemzésében például azt írta, az a legjellemzőbb különbség e két beszédstílus között, hogy a spontán beszéd során a beszélő a nyelv akusztikus elemeit sokkal változatosabb formákban és arányokban, gyakran meglepő módon alkalmazza. Ezzel szemben a felolvasáskor nem vagy csak kismértékben él ezekkel a változatos lehetőségekkel.

A Jobbik időseket lenéző kijelentéseiről kérdezték Rig Lajost, a párt frakciótagját is, aki csak annyit mondott, aki ezt a hangfelvételt felvette, megvágta és eljuttatta a sajtónak, az „vamzer volt, vamzer lesz és mindig is vamzer marad”. Rig szerint a bocsánatkérés okafogyott, mivel „éppen csütörtökön látott vendégül a Parlamentben egy ötvenfős nyugdíjascsoportot választókörzetéből”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.