Újabb megsemmisítő ítéletek

Kulcsár Anna
2019. 10. 24. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További két megtorló ítélet semmisségét igazolta az ünnep előtt a Kúria. Megállapította egyebek mellett, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik résztvevőjét, aki az események szervezésében, előkészítésében is részt vett, 1958-ban ártatlanul ítélte el a népbíróság.

Az akkor kiszabott és végrehajtott halálos ítélet semmis. Egy másik ügy két szereplőjére 1957-ben nyolc, illetve tizenkét év szabadságvesztést róttak ki szervezkedés címén. A Kúria most rögzítette, hogy ez az ítélet is semmisnek minősül. A bírói fórum tájékoztatása szerint a büntetőtanács arra a következtetésre jutott, hogy az elmarasztalás célja annak idején a megtorlás és az elrettentés volt.

Az elmúlt három évben – a legfőbb ügyész indítványa nyomán – a Kúria több mint harminc ügyben állított ki igazolást arról, hogy az érintett másfél száz személy ellen kiszabott büntetés semmisnek minősül. Az esetek vádlottjai jórészt olyan munkások, diá­kok, tisztviselők voltak, akik a forradalom idején részt vettek a megmozdulásokban, a harci cselekményekben, az ellenállásban.

A 2000-ben elfogadott, majd 2016-ban kiegészített negyedik semmisségi törvény, ismertebb nevén a lex Tóth Ilona szerint az 1956-os forradalommal összefüggő megtorló ítéletek semmisek, ha azokat rögtönítélő bíróság vagy népbírósági tanács hirdette ki, esetleg gyorsított eljárást zártak le. A Kúria több korábbi határozatában hangsúlyozta, hogy a régi eljárások jórészt a politikai gyilkosság eszközei voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.