Újabb megyékben hangolják össze a MÁV- és a Volánbusz-menetrendeket

Augusztusban Székesfehérvár és Esztergom térségében folytatódik a vasúti és a buszközlekedés összehangolása.

2020. 08. 11. 9:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a vasúti és a közúti személyszállítási menetrendek harmonizációja, a következő lépésben a Volánbusz Székesfehérvár, valamint Esztergom térségét a fővárossal összekötő autóbuszjáratainak menetrendje változik meg augusztus 20-tól – olvasható a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság tájékoztatójában. Mint írták, Esztergomban emellett új, modern, a közúti és a vasúti személyszállítást egyaránt kiszolgáló pályaudvar biztosítja a közösségi közlekedést választó utasok színvonalas kiszolgálását.

Augusztus 20-tól a Budapest és Székesfehérvár között közlekedő autóbuszjáratok többsége megszűnik, a vonatokhoz Székesfehérváron az eddigieknél több buszjárat csatlakozik: napközben óránként, csúcsidőben 30 percenként közlekednek autóbuszok a vasútállomás és az autóbusz-állomás között. A két város között továbbra is közlekedő autóbuszjáratokon pedig érvényesek a Budapest–Székesfehérvár viszonylatú vasúti bérletek. A székesfehérvári elővárosi szakasz fejlesztése révén több csatlakozó vonalon is lehetővé vált a buszközlekedés módosítása. A székesfehérvárihoz hasonlóan kedvező a helyzet az esztergomi vonalon is, ahol a vonatok Budapest és Esztergom között egész nap 30 percenként közlekednek, csúcsidőszakokban kétegységnyi FLIRT motorvonattal. Mindennek köszönhetően a felújítás óta négyszeresére nőtt az utasforgalom, tavaly már ötmillióan vették igénybe a vasutat. Augusztus 20-tól Esztergomban átadják az új buszpályaudvart a korábban felújított vasútállomás mellett. Az új menetrendi struktúrának köszönhetően elkerülhetővé válik az autóbuszjáratok közötti kényszerű átszállások jelentős része.

Tavaly közel tízmillióan utaztak az új FLIRT vonatokon a Budapest–Székesfehérvár vonalon

A Budapest–Székesfehérvár és a Budapest–Esztergom vasútvonal több százmilliárd forintnyi beruházással teljesen megújult az elmúlt években. Így modern, kényelmes FLIRT motorvonatok közlekednek, a korábbinál gyorsabban és nagyobb sűrűséggel. Hat év alatt megduplázódott az utasforgalom: 2019-ben már 9,4 millióan vették igénybe a vasutat a Budapest–Székesfehérvár vonalon. Tavaly óta a Velencei-tó térségében a Volán már ráhordó jelleggel a vasúthoz szállítja az utasokat, és a bérleteket is elfogadják a közlekedési társaságok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.