Újabb mérföldkőhöz érkezett a Liget-projekt + videó

A Liget Budapest projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, valamint az új kutyás élménypark és a két kilométer hosszú, kivilágított városligeti futókör is elkészült. A parkfejlesztés során eddig több mint 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg. Hamarosan megkezdődik a fejlesztések következő szakasza is, amelyben több ezer négyzetméternyi új zöldfelület kialakításával folytatódik a park teljes tájépítészeti megújítása.

2020. 12. 03. 12:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Liget Budapest projekt részeként eddig több mint 150 ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg. Ennyit adtunk át a megígért parkfejlesztésekből, most pedig egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk – mondta Gyorgyevics Benedek, a projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a Mőcsényi Mihály botanikus kert, az új kutyás élménypark, valamint a két kilométeres városligeti futókör átadásán.

A vezérigazgató emlékeztetett, hogy az első kutyás élménypark, a vakok kertje vagy az ifjúsági sportpályák voltak az első olyan átadások, amelyekkel azt próbálták érzékeltetni, hogy a kulturális fejlesztések mellett milyen minőségben képzelik el a Városliget történetének legnagyobb és legátfogóbb táj- és parképítészeti megújítását. – Azt ígértük, hogy ősz végén, tél elején újabb táj­építészeti attrakciókkal bővül a liget Ajtósi Dürer sor és Zichy utca közötti része. Ezzel tulajdonképpen elkészül a Városliget megújításának első harmada – hangsúlyozta.

Gyorgyevics Benedek a sajtótájékoztatón közölte: eddig több mint 150 ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg
Fotó: Havran Zoltán

Gyorgyevics Benedek a sajtótájékoztatón elmondta: a Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról elnevezett botanikus kert újra színes, hangulatos közösségi térré vált, ami egyben természetismereti tudásközpont is lett, sőt akár szabadtéri biológia- és környezetismeret-órák színteréül is szolgálhat.

A kertbe mintegy 330 különböző fajtájú növényt ültettek el több mint 35 ezer példányban,

a leromlott állapotú esőbeálló épület helyére pedig egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismeretterjesztői funkciót kapott. A területet behálózó hangulatos patakrendszer is újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog, valamint visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. Emellett a Városliget Zrt. vezérigazgatója arról is beszámolt: a ligetben semmiképpen sem csökken majd a fák mennyisége, ezért eddig ötszáz egészséges fát ültettek el a területen.

Az első kutyás élménypark sikerét és kihasználtságát látva a parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élményparkot is kialakítottak. A mintegy félhektáros létesítményt könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor–Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki.

A parkrész azért is számít egyedinek, mert elkülönített részt kaptak benne a kis és a nagy testű kutyák, hogy elkerülhetők legyenek a konfliktusok közöttük.

A tervezők mindkét részen egyedi játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugróakadályokkal és szlalompályákkal – mutatta be a fejlesztést Gyorgyevics Benedek, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy néhány elzárt terület kivételével továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége a Városligetben.

Hatalmas volt az igény egy újabb kutyás élménypark kialakítására
Fotó: Havran Zoltán

A két kilométeres futókörrel kapcsolatban a vezérigazgató örömét fejezte ki, hogy

a margitszigeti futópályához hasonló létesítmény található a pesti oldalon is, amit napokon belül birtokukba vehetnek a sportág szerelmesei.

A tervezés során folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel is, hogy mindent a sportolók igényei szerint alakítsanak ki. A pálya teljes hosszában kivilágított, továbbá bemelegítő zóna, öltözője és ivókútja is van – ismertette Gyorgyevics Benedek.

A kivilágított pályát teljes mértékben a futók igényei szerint alakították ki
Fotó: Havran Zoltán

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.