Újabb migrációs csúcsot állítottak be az illegális bevándorlók

A magyar–szerb–román hármas határ közelében a legnagyobb a nyomás a déli határainkon. A bűnügyi felderítés adatai szerint tízezernél több illegális bevándorló vár arra, hogy átjusson a határainkon Európa nyugati része felé.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 03. 01. 12:21
ORFK migráció
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szerbiával közös határunkat 2015 szeptembere óta védő műszaki határzárat a megépítése óta csak egyszer, tavaly december végén sértették meg annyian, mint az elmúlt héten. Az Országos Rendőr-főkapitányság által közzétett statisztikai adatok szerint 1244 migráns határsértését sikerült megakadályozni a kerítésnél, a határt védő rendőrök és honvédek visszafordították a bevándorlókat a szerb területek felé. 1254 illegális bevándorlónak viszont sikerült jogellenes módon bejutnia az ország területére, jelentős részük azonban nem a kerítésen, hanem azt megkerülve, a román és a horvát határszakaszon követte el a jogsértést. Őket elfogásuk, majd adataik rögzítése után a rendőrök kiutasították Magyarország területéről. A Magyar Nemzet információi szerint az elfogott migránsok negyede már szerepelt a nyilvántartásokban, vagyis nem először kísérelte meg a határsértést.

A rendőrség a 2021. február 21–28 közötti időszakban 88 esetben indított büntetőeljárást migrációval kapcsolatos ügyekben, az év első két hónapjában már közel száz esetben rendeltek el nyomozást embercsempészettel kapcsolatosan.

A migrációs bűnügyi felderítés adatai szerint a déli, keleti határokat érintő nyomás csak fokozódni fog, az elkövetkezendő időszakban is a mostanival hasonló esetszámra kell felkészülnie a határt védő rendvédelmi egységek állományának.

Járőr az ideiglenes biztonsági határzárnál
Fotó: Police.hu

A rendőrség adatai alapján a magyar–szerb–román hármas határon a legerősebb a nyomás, ahol véget ér a román és a horvát határszakasz közé felépített, 175 kilométeres, átlagosan négy méter magas kerítés. A szerb területen rekedt, többségében szír és afgán migránsok legtöbbje idáig viteti magát az embercsempészbandák szerb tagjaival, hogy aztán a kerítést megkerülve átléphessék a határt. Erre a területre ezért most nagyobb erőket összpontosítottak a magyar határrendészek. A szerb hatóságoknak is lépnie kellett a Bánság határ menti kis településeinek felháborodása miatt.

A zentai és a magyarkanizsai körzetben most a legnagyobb a migrációs nyomás.

A bácskai területek magyar anyanyelvű lakói szerint az illegális migránsok nemcsak szemetelnek, hanem lopnak és rongálnak is, mielőtt átszöknének Magyarországra. A szerb rendőrök hiába szedik őket össze kampányszerűen, és szállítják el a befogadó menekülttáborokba, egy nap múlva már vissza is térnek a hármas határhoz. A táborok őrzése ugyanis megoldatlan, ráadásul nem is korlátozhatják a migránsokat a személyes szabadságukban. A Magyar Nemzet információi szerint naponta öt-hatszáz migráns fordul meg itt, elhagyott tanyákon bújnak el a szerb rendőrök elől, hogy aztán éjszaka megkíséreljenek átszökni a magyar határon. A helyiek szerint idén január közepe óta vált kezelhetetlenné a helyzet, a melegedni vágyó illegális bevándorlók több épületet fel is gyújtottak.

Molnár Gábor adatvédelmi és biztonságtechnikai szakértő szerint a szerb rendőrség hozzáállásának jelentős változása nélkül nem lehet kezelni a problémát. Hiába szállítják el a határ mellől a Magyarországról visszakísért migránsokat, azok taxikkal már másnap megint a határ vonalától pár méterre gyülekeznek. A horvát rendőrség ezt megoldotta, ott csökkent is a migrációs nyomás, ami viszont azzal járt, hogy egyre nagyobb bevándorlócsoportok várakoznak a határ szerb oldalán. A szakértő hozzátette, hogy a román határon sem nehéz átszökni a magyar oldalra. Ott viszont az a kockázat, hogy ha a magyar hatóságok elfogják az illegális bevándorlót, akkor visszakísérik a határra, átadják a román csendőrségnek, és azonnal eljárás indul a jogsértővel szemben, nem úgy mint Szerbiában.

Migráns csoport elfogása a hármas határ közelében
Fotó: Police.hu

A migrációs hullám a következő időszakban sem fog csökkenni. A szerb területeken jelenleg is körülbelül 15-20 ezer migráns várakozik arra, hogy Hollandia és Németország felé induljanak. Óriási felelősség van a magyar határt védő rendőrök, honvédek, a belső határellenőrzéseket végrehajtó nyomozók, bűnügyi felderítők vállán. A határok zárása, az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények felderítése egyelőre eredményesen működik, kérdés azonban, hogy a fokozódó nyomás mekkora megterhelést jelent a közeljövőben.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.