Újabb súlyos tízmilliókat bukhat el Miskolc

Ha nem biztosítják az önrészt a vis maior támogatáshoz, több száz család életét sodorhatják veszélybe.

2020. 06. 05. 16:44
null
Miskolc, 2018. november 17. A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított miskolci Avasi kilátó 2018. november 17-én. A lila szín a koraszülött babák nemzetközi színe. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz család élete kerülhet veszélybe Miskolcon, ha a borsodi megyeszékhely nem biztosítja a Belügyminisztériumtól decemberben elnyert csaknem kilencvenmillió forintos vis maior támogatáshoz szükséges harmincszázalékos önrészt, ami több mint 38 millió forint – erről nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Gazdusné Pankucsi Katalin, annak a körzetnek az egyéni önkormányzati képviselője, ahol 2019-ben a természeti csapás volt.

Mint arról a sajtó beszámolt, tavaly június 21-én felhőszakadás csapott le a Miskolchoz tartozó Berekaljára és Bükkszentlászlóra. Több utcát le kellett zárnia a katasztrófavédelemnek, az özönvízszerű eső nagy károkat okozott a településrészeken. A Szent László-patak kilépett a medréből, sok házba befolyt a víz, több útszakasz és egy támfal is megrongálódott. Kriza Ákos (Fidesz–KDNP), Miskolc akkori első embere azonnal közleményt adott ki, amelyben kiemelte: a súlyos károk helyreállításához biztosítják a forrásokat. Az önkormányzat vis maior támogatást is igényelt a munkálatokhoz, a Belügyminisztérium helyt adott a kérelemnek, és decemberben – már a balliberális Veres Pál polgármestersége idején – meg is ítélt több részletben, csaknem kilencvenmillió forintot Miskolcnak.

Gazdusné Pankucsi Katalin azonban attól tart, hogy ettől a pénztől végül elesik az önkormányzat, és ennek hiányában nem végzik el a szükséges védekezési munkálatokat. Hozzátette: ha így lesz, akkor az érintett településrészen lakó emberek vagyona vagy akár élete is veszélybe kerülhet egy esetleges újabb áradáskor vagy rendkívüli időjárási helyzetben.

Hollósy András, a miskolci Fidesz–KDNP-frakció szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: a körzet képviselőjének aggodalmait erősíti, hogy a több mint 38 millió forintos tétel nem szerepel az idei költségvetésben. – Sajnálatos, hogy emiatt sok száz miskolci lakos mindennapjai kerülhetnek veszélybe, miközben sok esetben saját maguknak kitalált, zsíros állásokkal és pozíciókkal tömik tele az elvtársaikat. Arra is van pénz, hogy magánparkolókat építsenek és szóvivőt nevezzenek ki a Vadaspark élére, oda, ahol ilyen pozíció korábban még sohasem volt – hangsúlyozta lapunknak Hollósy András. Hozzátette: egyre nagyobb tehetetlenség jellemzi a jelenlegi városvezetést. Rámutatott arra: nem elég, hogy a koronavírus-járvány idején képtelenek voltak megoldani a zsúfolt tömegközlekedést, nincs pénz az illegális szemét elszállítására és elbuktak egy, a diósgyőri vár fejlesztésére elnyert 1,5 milliárd forintos uniós támogatást, most közvetlenül egy városrésznyi ember lét- és vagyonbiztonságát teszik kockára.

A miskolci önkormányzatnak az üggyel kapcsolatban elküldtük a kérdéseinket, de egyelőre nem kaptunk választ. Amint a válasz megérkezik, cikkünket frissítjük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.