Újabb sztárügyvéddel erősített Gyárfás

Polt Péter szerint törvényt sértve törölte a Fővárosi Törvényszék Bánáti János ügyvédnek Fenyő-ügyből történő kizárását. A legfőbb ügyész a Kúria állásfoglalását kérte, ám a döntés csak jogi kérdés. Bánáti marad Gyárfás Tamás védője, de a sportvezető a napokban Zamecsnik Péter ügyvédet is meghatalmazta arra, hogy járjon el az ügyében – értesült lapunk.

2019. 04. 12. 20:11
null
A miniszteri biztos szerint olyan dolog is lehetett a levélben, amitől tartott a volt médiavállalkozó Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénysértőnek tartja Polt Péter legfőbb ügyész, hogy a Fővárosi Törvényszék elutasította Gyárfás Tamás védőjének, Bánáti Jánosnak a Fenyő-ügyből való kizárására irányuló ügyészi indítványt, ezért kezdeményezte, hogy a Kúria állapítsa meg: a bíróság a jogszabályokkal ellentétesen járt el amikor megváltoztatta a Budai Központi Kerületi Bíróságnak a kizárásról rendelkező határozatát – értesült a PestiSrácok. A jogorvoslati indítvány kapcsán Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a portálnak azt mondta: a törvény lehetőséget biztosít a legfőbb ügyésznek arra, hogy egy más módon jogilag már nem támadható, általa törvénysértőnek tartott jogerős bírósági döntés kapcsán a Kúriához fordulhat. Az indítványról a május másodikára kitűzött nyilvános ülésen dönt a legfőbb bírói fórum, ám – mint azt Fazekas Géza közölte – a Kúriának e kérdésben csak a törvénysértés megállapítására van lehetősége.

Azaz nincs szó ügyet befolyásoló fordulatról, a döntéstől függetlenül Bánáti marad Gyárfás védője, azonban a sportvezetőt néhány napja már nem csak ő, hanem Zamecsnik Péter is védi az eljárásban. Az ismert ügyvéd azzal erősítette meg értesülésünket, hogy a Kúria nyilvános ülésen személyesen képviseli a gyanúsítottat, valamint kollégájának ügyből történő kizárással kapcsolatos jogi álláspontját.

Mint arról beszámoltunk: az új Büntetőeljárásról szóló törvény (Be.) alapján az első fokon eljáró bíróság azért zárta ki a Fenyő-ügyből a neves ügyvédet, mert Bánáti tanúvallomást tett a nyomozás során, így védőként nem vehet részt az eljárásban. A médiavállalkozó kivégzésének körülményeit vizsgáló Nemzeti Nyomozó Irodában Bánátit védence, Gyárfás Tamás megzsarolása, valamint a néhai Fenyő Jánostól még életében kapott megbízásairól kérdezték. Az ügyvéd – aki egyébként részt vett az új Be. kodifikációs munkájában – megfellebbezte a kizárást, a törvényszék pedig jogerősen a javára döntött, amit azzal indokoltak: Bánátit ugyan megidézte a nyomozó hatóság, ám az ügyben nem volt „érdemi tanú”. Az úszószövetség egykori elnökét egyébként azzal gyanúsítják, hogy az akkoriban az alvilág urának tartott Portik Tamás az ő felbujtására ölette meg Fenyőt a szlovák bérgyilkosként elhíresült Jozef Roháccsal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.