Ujhelyi: Brüsszelben is vannak elvtársak

Jobboldali propagandának tartja Ujhelyi István, hogy az „elvtárs” megszólítást a milliók halálát okozó kommunizmussal azonosítják. — Az európai szocialista pártcsaládban mindenki elvtársnak szólítja egymást — hangoztatta az MSZP EP-listájának második helyén szereplő politikus. Az Alapjogokért Központ vezetője, Szánthó Miklós szerint aki ma „elvtársazik”, nemcsak hogy megbecsteleníti a kommunista terror áldozatainak emlékét, de tagadja az alkotmányunkban foglaltakat is.

Bákonyi Ádám
2019. 04. 13. 12:13
null
A politikus nem törődik a diktatúra áldozatainak érzéseivel Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak úgy repkedett a „kedves elvtársak” megszólítás az MSZP március végi EP-kampány-eligazításán, amelyről egy aktivista készített és juttatott el lapunkhoz egy hangfelvételt. A történtek után azt kérdeztük Ujhelyi Istvántól, a párt kampányfelelősétől: 2019-ben mégis miért szólítják maguk között egymást egy olyan kifejezéssel, amely egyértelműen a milliók halálát okozó kommunizmusból ered.

– Ez a korosztály most már felejtse el ezt a jobboldali propagandát, hogy a hatvanas években mit jelentett ez a szó Magyarországon – válaszolta Ujhelyi, aki egyben az MSZP EP-listájának második helyén szerepel. A politikus hangoztatta, hogy „az egész EU-ban, az európai szocialista pártcsaládban minden barát, aki ennek a közösségnek a tagja, elvtársnak szólítja egymást”. Érdemes egyébként felidézni, hogy az MSZP tíz éve azzal okozott felháborodást, hogy kongresszusa végén a küldöttek elénekelték az egykori munkásmozgalmi himnuszt, az Internacionálét.

– A kommunizmus az emberi történelem egyik legelvetemültebb, legkíméletlenebb totalitárius diktatúráinak egyike. Nemcsak hogy áldozatainak száma tíz-, vagy egyes becslések szerint a százmilliós nagyságrendet is elérte, de ezen túlmenően országok és generációk életét, egzisztenciáját, fizikai és mentális állapotát tette tönkre. Egy isten- és embertagadó eszme, melynek követői – és egyes még élő elkövetői – sajnálatos módon a mai napig hisznek ebben a terrorisztikus ideológiában – fogalmazott megkeresésünkre Szánthó Miklós.

A politikus nem törődik a diktatúra áldozatainak érzéseivel
Fotó: Bach Máté

Az Alapjogokért Központ vezetője hangsúlyozta: minden, ami erre emlékeztet – egy megszólítás, egy jelkép, egy köszöntés –, joggal kelt megbotránkozást nemcsak azokban, akik a kommunista rendszer kegyetlenségét megélték, de azokban is, akik nagyszüleik elmondásából ismerik a kegyetlenkedések, a gulág, a kitelepítések vagy az internálások borzalmait.

– Nem hiába mondja ki alaptörvényünk, hogy a kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök nem évülnek el, hogy az zsarnoki uralom volt, hogy az MSZMP és jogelődei bűnöző szervezetek voltak, és hogy mindezek folytán az állampárt jogutódjaként jogi elismerést nyert politikai szervezetek is osztoznak elődjeik felelősségében. Aki tehát ma „elvtársazik”, nemcsak hogy megbecsteleníti a kommunista terror áldozatainak emlékét, de tagadja az alkotmányunkban foglaltakat, és ráadásul igazolja a közkeletű bölcsességet, miszerint „a kommunizmus vezető ereje a hülyeség” – jelentette ki Szánthó.

Az elemző emlékezett: sok nyugati „értelmiségi” és „entellektüel” gondolta azt az 50-es, 60-as években, hogy a bestiális szocializmus jó dolog, és annak szókészlete át is vehető. Az, hogy ez még ma is dívik, sokat elárul arról az állítólagosan „demokratikus európai baloldalról”, mely egyébként előszeretettel kiált „diktatúrát”, ha konzervatív-keresztény eszmeiséggel találkozik és emleget „antidemokráciát” Magyarország kapcsán – mondta Szánthó Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.