Újra hallatnak magukról az Alföldön a trükkös tolvajok

Két idős embert is százezrekkel vertek át, de nem juthattak messzire a pénzzel.

Végh Attila
Forrás: Foto: Police.hu2020. 10. 10. 17:55
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy órán belül két tolvajt is elfogtak az Alföldön. Mindkettejüket letartóztatásba helyezte a bíróság október 10-én. A rendőrség bűnügyi felderítői szerint az unokázós csalások elleni sikeres bűnmegelőzési kampány miatt a csalók visszatérnek a klasszikus trükkökhöz, a hamis áruk, szolgáltatások fedezéke mögül fosztják ki idős áldozataikat.

Egy ismeretlen nő csengetett be egy jánoshidai lakóházba október 8-án. Azzal a mesével indított, hogy a házban egyedül lakó idős nő fia küldte, gyógyászati eszközt hozott neki. A Magyar Nemzet információi szerint a szélhámos önmagát egy jótékonysági szervezet aktivistájának kiadva megkérdezte a helyieket, hol lakik magányos, idős, beteg nő, milyen rokonai vannak, így szerezte be az értesüléseit. Azt is megtudta, ki az idős nő háziorvosa, rá is hivatkozott, amikor a sértett beengedte. A csaló azt állította, az általa hozott gyógyászati eszköz lényegesen javítja majd a sértett állapotát. Harmincezer forintot kért a műszerért, azzal a körítéssel, hogy ez a szerkezet tízszer ennyibe kerül, csak a fia meg az orvosa ajánlása miatt adja ekkora kedvezménnyel. Amikor az áldozat elővette a spórolt pénzével teli borítékját, a tolvaj kikapta a kezéből, kirohant a házból, beült a rá ott váró autóba, és elhajtottak.

A sértett azonnal bejelentést tett a jászberényi rendőrkapitányságon, a rendőrök egy órán belül elfogták a nőt és a sofőrt. A gépjárműben a rendőrök gyógyászati segédeszközöket, mobiltelefonokat és a korábban eltulajdonított készpénzt is megtalálták. A nyomozók kifosztás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki a jogsértőket. A 39 éves nő szeptemberben Jászalsószentgyörgyön is megcsinált egy trükköt, ott egy segítő szervezet munkatársának adta ki magát, 20 000 forintot adott, majd amikor a sértett a bankót eltette a spórolt pénze közé, ellopta az egészet, 200 000 forintot. A rendőrség kora és betegsége folytán védekezésre képtelen személy kifosztása miatt indított ellene eljárást, a sofőr szabadlábon védekezhet.

Ugyanezen a napon egy 79 éves uszódi férfi kért segítséget a rendőröktől, miután 14 órakor egy ismeretlen férfi megjelent házában, azt állítva, redőnyök értékesítésével és felszerelésével foglalkozik. A sértett figyelmét elterelve az ingatlan egyik szobájából több százezer forintnyi készpénzt lopott el. Amikor a sértett észrevette a lopást, azonnal telefonált a kalocsai rendőrkapitányságra. A rendőrök Sükösdön fogták el a tolvajt, és az autó műszerfala mögött megtalálták az ellopott pénzt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.