Ukrán maffiakapcsolatai lehetnek a lebukott szocialista csempésznek

Nem lehet kizárni, hogy a cigarettacsempészéssel lebukott szocialista Legény Zsolt kapcsolatban áll valamiféle csempészcsoporttal, másképp mondva a maffiával, vagy olyan magánszeméllyel, aki hozzáfér ekkora mennyiségű dohányáruhoz – nyilatkozta az Origónak Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője. Bár a szakember szerint sok a kérdőjel a történet körül, akár tiltott pártfinanszírozás is meghúzódhat a háttérben.

2020. 12. 18. 9:03
null
Cigarettacsempészeten bukott meg Ukrajnában Legény Zsolt, az MSZP egyki erős embere, aki azonnal kilépett a pártból Forrás: MSZP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az biztos, hogy van valamiféle „ukrán szál” a történetében, hiszen Legény Zsolt enélkül nem tudott volna ekkora mennyiségű cigarettát beszerezni egy idegen országban. Teljesen egyértelmű, hogy a szocialista politikus nem egy dohányboltban vásárolta fel ezt a hatalmas mennyiséget

szögezte le a biztonságpolitikai szakértő az Origónak.

Akár az ukrán maffia is képbe jöhet

Ebből szerinte az következik, hogy feltehetően volt egy olyan szervezet vagy magánszemély, amely/aki közvetített, azaz intézte számára a dohányt.

Nem zárható ki, hogy Legény Zsolt kapcsolatban áll egy ukrán csempészcsoporttal. Ez lehet akár a maffia, vagy akár olyan magánszemély, aki hozzáfér ekkora mennyiségű dohányáruhoz.

Georg Spöttle szerint arról sem szabad elfeledkezni, hogy a baloldali politikusnak nemcsak leszerveznie kellett, hanem ki is kellett fizetnie a csempészárut. – Márpedig elnézve a mennyiséget, nem kevés pénzről lehetett szó – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy ha az MSZP etikai bizottságának volt elnöke nem bukott volna le a határnál, akkor valaki feltételezhetően átveszi az árut. – Nem valószínű, hogy a politikus dobozonként árulta volna azt a Keleti pályaudvar aluljárójában – magyarázta némi iróniával. Ismertette, hogy ilyen esetekben jellemzően van egy orgazda, aki megveszi a csempészárut, majd az üzletből kinyert profitot saját vagy egy szervezet céljaira fordítja. Szerinte azt, hogy a hasznot Legény orgazdája saját célokra használta volna fel, vagy titkos csatornákon keresztül a pártkasszába vándorolt volna, nem lehet megmondani.

Ugyanakkor nem lehet teljességgel kizárni a tiltott pártfinanszírozást

– vázolta, mi állhat a történet hátterében, még egyszer kiemelve, hogy ez csupán feltételezés.

Ami viszont szerinte biztos, hogy a baloldali politikus komoly bűncselekményt követett el, amiért pénzbírságot, drasztikusabb esetben felfüggesztett börtönbüntetést kaphat.

Az Origónak arra a kérdésére, miszerint Legény történetében benne van-e, hogy a hazai baloldalt az ukrán maffia támogatja, Spöttle elmondta, bár tevékenységük általában a haszonszerzésre irányul, elképzelhető, hogy vannak politikai alapon működő ukrán maffiacsoportok. Ezen a ponton kiemelte, hogy az elmúlt időben komoly diplomáciai feszültség alakult ki a két ország között, elég csak a kárpátaljai magyarokat ért atrocitásokra és joghátrányokra gondolni.

A biztonságpolitikai szakértő szégyenletesnek nevezte, hogy Legény hazudott, és diplomatastátuszát bűncselekmény elkövetésére használta fel. Egyúttal kifogásolta, hogy a baloldali politikus nem magánszemélyként, útlevéllel ment ki Ukrajnába, hanem hivatalos személynek adta ki magát a cigarettacsempészéshez.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.