Unokázós csalók ellen emelt vádat az ügyészség

Gátlástalanul becsaptak idős embereket azok a bűnözők, akiket a IV. és XV. Kerületi Ügyészség bíróság elé állít. Az öttagú, unokázós csalásra szakosodott banda ékszereket és pénzt csikart ki nyolcvanévesnél idősebb áldozataitól.

2019. 07. 09. 5:55
null
A bűnözők az idős emberek segítőkészségét próbálják kihasználni Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság elé kerül az az ötfős banda, amelynek tagjai még 2017-ben két idős embert csaptak be azzal, hogy unokáik balesetet okoztak, és azonnal fizetniük kell a károkozásért.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség emelt most vádat B. Roland és társai ellen, akik a csalásokkal megszerzett javak értékesítésében is közreműködtek. A férfi 2017 áprilisában egy 81 és egy 86 éves nőt hívott fel telefonon, magát az unokájuknak adta ki, és valótlanul azt állította, hogy balesetet okozott, ezért sürgősen szüksége lenne 2-2 millió forintra.

A bűnözők az idős emberek segítőkészségét próbálják kihasználni
Fotó: 123RF

A nők hittek a telefonálónak, egyikük ékszereket és készpénzt, másikuk készpénzt adott át a hozzájuk érkező 23 éves férfinak, akit 41 éves társa kísért el. Az egyik esetben az ékszereket a 23 éves férfi továbbadta két 51 éves férfinak és egy 38 éves nőnek, akik azokat – tudva, hogy bűncselekmény elkövetéséből származnak – egy zálogházban eladták.

A vádlottak megosztoztak a kapott összegen. B. Rolandot más bűncselekmények miatt – hamis vád és sikkasztás miatt két országos elfogatóparancs volt kiadva ellene – keresték a hatóságok.

Végül a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói 2017. április 28-án egy Mogyoródi úti panzióban találták meg, a rajtaütéskor egy szekrény mögött próbált elrejtőzni. Amikor őrizetbe vették, a búvóhelyén találtak egy mobiltelefont is, amelyről hamar kiderült, hogy a XV. kerületi rendőrkapitányság időskorúak sérelmére elkövetett csalás miatt körözte.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a 23 és 41 éves férfi ellen kétrendbeli, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette, társaik ellen részben bűnpártolás, részben orgazdaság vétsége miatt emelt vádat a IV. és XV. Kerületi Bíróságon. A vádirat szerinti csalásokat a törvény – a halmazati szabályokra is figyelemmel – egytől hét és fél évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Érdemes hangsúlyozni, hogy az unokázós csalás továbbra is egyes bűnözői körök kedvelt pénzszerzési módja. Szinte nincs olyan hét, hogy ne értesülne a közvélemény az Angliából előbb Nyugat-Európára, majd a kontinens többi részére kiterjedt gátlástalan csalásokról, amelyek közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket.

A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az illető unokája vagy a gyermeke bajba került, például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van, és sürgősen pénzre van szüksége.

Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy a telefonáló valójában egy csaló, ezért akadályoztatására hivatkozva a bűnöző azt mondja, valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért. Az elkövetők általában a telefonkönyvből találomra kiválasztott személyeket hívnak fel, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket.

A rendőrség azt tanácsolja a sértetteknek, mindenképpen járjanak utána, hogy valóban baj van-e. Tegyék le a telefont, majd hívják vissza a hozzátartozót. Tegyenek fel ellenőrző kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?” Ne hagyják, hogy sürgessék őket, próbáljanak nyugodtak maradni. Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni.

Fontos azt is tudni, hogy hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó. Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbálnak meg elkövetni, azonnal hívni kell a 112-es számot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.