Utcai háborúk Franciaországban

Soós Eszter Petronella szerint a május elsején a hagyományosan az utcára vonuló szakszervezetek számára konkurenciát jelentettek a tüntető sárgamellényesek.

Forrás: Karc FM2019. 05. 03. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint május elsején a hagyományosan az utcára vonuló szakszervezetek számára konkurenciát jelentettek a tüntető sárgamellényesek. Szerinte a szélsőbaloldaliak egyre gyakrabban telepednek rá a sárgamellényesek tüntetéseire és ők azok, akik erőszakosan lépnek fel. Úgy látja: a francia kormány megpróbálja befolyásolni a közvéleményt a tüntetéssorozat miatt de gyakran félrevezetik az embereket. Így történt ez akkor is, amikor a belügyminiszter azt mondta, hogy a tüntetők behatoltak egy párizsi kórházba, miközben a videófelvételeken az látszik, hogy csak a sérültek akartak bemenni.

A szakértő szerint az Európai Parlamenti választáson kiderül, hogy sikeres volt-e Emmanuel Macron féléves politikája a tüntetőkkel szemben. Jelenleg 21-22 százalékon áll Macron pártja és sok felmérés szerint Le Pen pártja már megelőzi őket. Soós Eszter Petronella hozzátette: Macron elnök választói a városi, jövedelemmel rendelkező emberek és nem a sárgamellényesek.

Május elsején százezrek tüntettek Párizsban és az ország más nagyvárosaiban. Sok helyen összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt és gumilövedékeket is bevetettek. Az összecsapásokban több tucatnyian megsérültek, a rendőrség 200 embert vett őrizetbe.

A teljes tartalom IDE KATTINTVA érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.