Utolsó szakaszába lép az egészségügy újraindítása

A koronavírus-gyanús eseteket továbbra is PCR-teszttel kell ellenőrizni.

Szilágyi Anna
2020. 06. 12. 11:06
Krasznai Erika
Budapest, 2020. június 4. Krasznai Erika ápoló védõfelszerelésben egy beteg pulzusát méri a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fõvárosi Szent János Kórházban 2020. június 4-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Június 15-én jutunk el az egészségügy újraindulásának utolsó lépcsőjéhez: ekkortól már minden egészségügyi ellátást elvégezhetnek, és a korábban elkülönített kórházi ágyak 80 százalékát fel lehet használni bármely célra, a maradék húsz százalékot kell a koronavírusos betegek számára fenntartani – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a témában tartott pénteki sajtótájékoztatón. A tárcavezető elmondta: a járóbeteg-szakrendelések esetében időkorlátozás nélkül elvégezhetik az egészségügyi ellátásokat, és a családi orvosok esetén is megszűnik az a korlátozás, hogy óránként csak négy beteget lehet ellátni. Ugyanakkor a koronavírus-gyanús eseteket továbbra is PCR-teszttel kell ellenőrizni.

Kásler Miklós arról is beszélt: abban a pillanatban, hogy a parlament feloldja a veszélyhelyzetet, az egészségügyben dolgozók is utazhatnak külföldre, ugyanúgy, ahogy a többi magyar állampolgár.

A miniszter emlékeztetett: március 11-én deklarálták a járványügyi helyzetet, amely után körlevelet küldtek az egészségügyi intézményeknek, hogy ennek megfelelően lássák el a betegeket. Amikor a járványügyi helyzet lehetővé tette, a készültség fenntartása mellett elkezdtek a békebeli állapotok felé mozdulni. Mint kitért rá, négy lépésben állítják vissza az egészségügyi ellátórendszert, kéthetes periódusokkal, május 4-től kezdve, ennek érkezünk most el az utolsó szakaszába. Újságírói kérdésre a miniszter elmondta: átlagosan nagyjából két hónapnyi felhalmozódott beteggel kell számolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.