Üzbegisztán 500 ezer maszkot küld Magyarországnak

Ezekben a nehéz időkben is vannak baráti nemzetek, amelyekre számíthatunk – vélekedett Szijjártó Péter.

Forrás: MTI2020. 04. 14. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzbegisztán 500 ezer maszkot küld Magyarországnak, az ezeket szállító repülőgép kedd este érkezik meg – mondta a külgazdasági és külügyminiszter keddi online sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető videokonferencia keretében egyeztetett Szardor Uktamovics Umurzakov üzbég kereskedelmi és külgazdasági miniszterrel, miniszterelnök-helyettessel.

Közölte: a kihívások mindenütt ugyanazok, az üzbég kormány is azon dolgozik, hogy megtalálja az egyensúlyt az egészségügyi intézkedések szigorúsága és a gazdaság működőképességének fenntartása között. Egyetértettek, hogy „mindkettő az állam felelőssége”: megvédeni saját polgáraik egészségét és életét, ugyanakkor biztosítani a gazdaság működőképességét, újraindításának és újbóli növekedésének a lehetőségét – magyarázta.

Hangsúlyozta: abban is egyetértettek, hogy ez a világjárvány hosszú távú következményekkel jár, tehát minden stratégiának a hosszú távú hatásokat is kezelnie kell. A két ország megközelítése abból a szempontból is hasonló, hogy mind a hagyományos, mind pedig a teljesen új típusú gazdaságpolitikai eszközök bevetésére sor kerül – mondta.

Felidézte: Üzbegisztán korábban 150 ezer maszkot küldött Magyarországnak, ezek március 28-án megérkeztek, majd eljutottak az egészségügyi intézményekbe. Most további 500 ezer maszkot ajánlott fel Üzbegisztán, ezek már úton vannak Bakuba, ahova repülőgép indult Budapestről, és az átrakodást követően ez a gép kedd estére érkezik vissza a szállítmánnyal – közölte.

Kiemelte: „nagyszerű dolog”, hogy ezekben a nehéz időkben is vannak baráti nemzetek, amelyekre számíthatunk. Nagyon hosszú azoknak az országoknak a listája, amelyek Magyarországtól segítséget kértek – többnek segítettek is –, viszont nagyon rövid azon országok listája, amelyek segítséget ajánlottak – közölte. Hozzátette: közös bennük, hogy mind keletre találhatók Magyarországtól és Kína kivételével mind tagjai a Türk Tanácsnak, amelyben Magyarország megfigyelő már csaknem két éve.

A külügyminiszter kitért rá: annak érdekében, hogy ez az együttműködés hosszú távon is a lehető legjobb legyen, harmincról százra emelték a Magyarországon tanuló üzbég ösztöndíjasok számát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.