Üzemanyagmutyi gyanúja a közterület-fenntartónál

Az üzemanyag-hozzájárulás kiosztása is szabálytalanul történhet az FKF Zrt.-nél. Forrásaink szerint olyan munkatárs is van a cégnél, aki jogosítvány nélkül veszi igénybe a támogatást. Azt a dolgozót pedig, aki szóvá tette a szabálytalanságot, először a hozzájárulás megítélésével hitegették, majd elbocsátották.

2021. 01. 11. 20:26
null
Budapest, 2013. március 25. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. dolgozói szelektív hulladékgyűjtéshez alkalmas kukákat rakodnak kiszállításra Budapest X. kerületében, a Fehér közben lévő telepen 2013. március 25-én. Az FKF munkatársai a fővárosban megkezdték a sárga és kék fedelű, 120 és 240 literes gyűjtőtartályok kiszállítását a házakhoz, amivel a szelektív hulladékgyűjtést oldják meg. MTI Fotó: Balaton József Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzemanyag-támogatásokkal is komoly visszaélések történhetnek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél (FKF) a Magyar Nemzet által nemrégiben feltárt egyéb szabálytalanságok mellett. A fővárosi vállalat belső működését jól ismerő forrásaink szerint például

a tartályellátó csoport vezetője úgy vesz fel üzemanyagköltség-térítést, hogy nincs jogosítványa,

s a juttatást a férje céges autójára számolják el, ráadásul vélhetően a magángépjárművükre is. Az FKF lapunknak adott válaszában azt írta, hogy amikor beérkezik a kérelem arról, hogy a személygépjárműveket munkába járásra használják, minden esetben vizsgálják a jogosítvány meglétét és érvényességét. Ezért nem fordulhat elő, hogy bármely munkavállaló az okmány hiányában részesülne ilyen támogatásban. Az említett esetet illetően azonban ezt több tanú is cáfolta.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy a hivatkozott munkavállaló férje céges autójára számolják el a költségtérítést, az FKF meglehetősen bizonytalan választ adott. Azt írták: „tudomásuk szerint” nincs vállalati autója a férfinak.

Azt is hozzátették, hogy az információink szerint vezetni sem tudó dolgozó a munkaköréből adódóan – a feladatai ellátásához – szükség esetén használja saját személyautóját, ennek költségeit pedig a társaság megtéríti.

Az FKF tartályellátó csoportjánál jogosítvány nélküli dolgozó is kaphatott benzinpénzt

Figyelemre méltó, hogy míg az FKF azt hangsúlyozta, hogy a vonatkozó kormányrendelet – vagyis nem méltányosság – alapján ítélik meg az üzemanyag-hozzájárulást, a dolgozók beszámolóiból az derül ki, hogy ez még sincs így.

Egy olyan munkavállalónak is megítélték ugyanis a benzinpénzt, aki szóvá tette, hogy többen nem jogszerűen kapják meg ezt az összeget. Ezt követően először az említett fiatalembert szóban arról biztosították, hogy ő is megkapja a juttatást (feltehetően azért, hogy elhallgattassák), de nagyjából egy hónappal később, érdekes módon, elbocsátották. Ennek minden bizonnyal az lehetett az oka, hogy ne kelljen neki kifizetni az üzemanyag-támogatást.

Mivel az üzemanyag-hozzájárulás abban az esetben ítélhető meg, ha a munkavállaló tömegközlekedéssel nem tudna bejutni a munkahelyére reggel 7 óra előtt, azt sem tudni, hogy milyen jogcímen kapja meg a támogatást a tartályellátó csoport egyik iratkezelője, aki az agglomerációból jár be a munkahelyére, ahonnan kínálkozik megfelelő közlekedési lehetőség a fővárosba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.