Vádat emeltek a jobbikos Farkas Gergely ellen

Három évet is kaphat Farkas Gergely, a Jobbik politikusa, aki ellen választási csalás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Farkas az országgyűlési választás előtt hatszázezer forintot ajánlott egy LMP-s jelöltnek a visszalépésért.

2019. 08. 27. 10:58
Farkas Gergely
A politikus bohózatnak nevezte az eljárást Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emeltek Farkas Gergely jobbikos politikus, a párt volt országgyűlési képviselője ellen a Kecskeméti Törvényszéken – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Farkas Gergely ellen a választás rendje elleni bűntett gyanúja miatt folyt büntetőeljárás, miután a tavalyi országgyűlési választás előtt a Jobbik politikusa hatszázezer forintot ajánlott az LMP-s Midi Melániának, hogy lépjen vissza az ország­gyűlési képviselő-jelöltségtől. A kettejük beszélgetéséről nyilvánosságra került hangfelvétel szerint a kiskunhalasi választókerületben (Bács-Kiskun 5.) induló Farkas azt fejtegeti, hogy minden szavazatra szüksége van, ezért szeretné az LMP-s visszalépését. Midi Melániának ugyanis még annyi esélye sincs legyőzni a fideszes képviselőt, mint a jobbikos indulónak.

Midi Melánia azzal hárította el a kérést, hogy végigcsinálta az ajánlásgyűjtést, ráadásul megrendelte a plakátokat, szórólapokat, s ez legalább hatszázezer forintos kiadást jelent, amit az államtól kapott egymillió forintból fizet, ám visszalépés esetén értelemszerűen nem jár a pénz.

A politikus bohózatnak nevezte az eljárást
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Farkas ennél a pontnál veti fel: „Ha kifizetjük, akkor visszalépsz?” Az LMP-s jelölt, visszautasítva az ajánlatot, meg is jegyezte: „Ez kicsit azért erős volt.” A jobbikos utólag azzal magyarázta ajánlatát, hogy nem volt komoly, a hangsúlyból is érezhetően vicces felvetésként hangzott el, a Fidesz azonban a választás rendjének megsértése és korrupció gyanúja miatt feljelentést tett a politikus ellen, és a KNYF által folytatott nyomozás részeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványára az Országg­yűlés márciusban fel is függesztette a képviselő mentelmi jogát. Ezután az ügyészség Farkast gyanúsítottként hallgatta ki. Az eljárásban a jobbikos politikus tagadta bűnösségét.

A hétfőn kiadott, Keresztes Imre főügyész által jegyzett közlemény szerint Farkas Gergely vádlott Midi Melánia képviselőjelöltet „passzív választójogának gyakorlásában anyagi juttatás ígéretével törekedett befolyásolni”. Hangsúlyozták, a vádiratban a vádlott terhére rótt közigazgatás rendje elleni bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Farkas Gergely állítása szerint semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a vádemelésről. A mentelmi jogától megfosztott jobbikos politikus az Alfahír.hu hírportálnak azt mondta: bohózatnak tartja, hogy „ebből ügyet csinálnak, és az, hogy ehhez az ügyészség is asszisztál” .

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.