Vádat emeltek az Állami Számvevőszék épületét megrongálókkal szemben

A műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték.

Forrás: MTI2020. 01. 06. 11:20
A rongálóként elhíresült Gulyás Márton most az ÁSZ székházának falát kente össze festékkel
A rongálóként elhíresült Gulyás Márton most az ÁSZ székházának falát kente össze festékkel Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség tizenegy férfival szemben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületének tavaly januári megrongálása miatt – közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleményében azt írta: műemlék megrongálása miatt a kerületi ügyészség büntetővégzés meghozatalát indítványozta.

A tizenegy vádlott – 31 és 59 év közötti férfiak – három társukkal az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én a kora délutáni órákban a számvevőszék V. kerületi, Apáczai Csere János utcai székházához mentek. A műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték. A székház falán mintegy 2 méteres magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt – írta a főügyész. Hozzátette: az okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot.

Az ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést.

Polgári peres eljárást kezdeményezett az ÁSZ a székházának megrongálói ellen

Polgári peres eljárást is kezdeményezett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azok ellen, akik megrongálták a számvevőszék székházát 2018 januárjában. Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője hétfőn, MTI-hez eljuttatott közleményben Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményére reagált. Abban azt állt, hogy a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt a műemléknek számító épületet megrongáló tizenegy férfi ellen, és büntetővégzés meghozatalát indítványozta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.