Vádemelés a Hableány-tragédia miatt

A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a gyanúsított letartóztatásának egyik oka, a szökés és elrejtőzés veszélye fennáll, ezért a vádiratában a kényszerintézkedés fenntartását fogja indítványozni.

2019. 10. 11. 11:51
null
Az ukrán kapitány vezette szállodahajó gázolta el a koreai turistákkal teli vízibuszt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc napon belül vádat emelhetnek a május 29-i dunai hajókatasztrófa ügyében, miután tegnap a nyomozó hatóság – befejezve munkáját – az ügyiratokat megküldte a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészségnek – közölte lapunkkal Ibolya Tibor. A fővárosi főügyész hozzátette: az igazságügyi szakértő korábban megállapította, hogy a gyanúsított telefonjáról a baleset időpontját követően adatokat töröltek. A telefon további vizsgálata érdekében másik szakértőt is kirendeltek. Az újabb szakvéleményt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda értékelte, elemezte. A rendőrség ez alapján – pár nappal ezelőtt – jelentésében megállapította, hogy az első szakértő a véleményében tévesen állította az adattörlés tényét. A történtek miatt a fővárosi főügyész az Igazságügyi Szakértői Kamaránál fegyelmi eljárást kezdeményezett.

A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a gyanúsított letartóztatásának egyik oka, a szökés és elrejtőzés veszélye továbbra is fennáll, ezért a harminc napon belül elkészítendő vádiratában a kényszerintézkedés fenntartását fogja indítványozni.

Május 29-én kora este Budapesten, a Dunán hegymenetben hajózó Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd középső áttörésénél utolérte a Hableány sétahajót, amit fellökve maga alá gyűrt és elsüllyesztett. A katasztrófában a 33 dél-koreai utasból 26 odaveszett, valamint a hajó kétfős magyar személyzete, a kapitány és a matróz is az életét vesztette.

Az ukrán kapitány vezette szállodahajó gázolta el a koreai turistákkal teli vízibuszt
Fotó: Kurucz Árpád

A BRFK 60 fős különleges nyomozóegysége öt ügyészből álló ügyészi csoport felügyelete és irányítása alatt folytatta a teljes körű nyomozást. A svájci zászló alatt hajózó, norvég tulajdonú Viking Sigyn ukrán kapitányát, a 64 éves Jurij Csaplinszkijt vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével és 35 rendbeli cserbenhagyással gyanúsította meg a nyomozó hatóság. Az illetékes ügyészség várhatóan ugyanezen bűncselekményekkel vádolja majd meg a kapitányt.

A nyomozás adatai, szakértői vélemények és tanúvallomások szerint a dunai tömegszerencsétlenséget Jurij Csaplinszkij okozta. Az általa vezetett szállodahajó az előzés szabályainak megszegése miatt érte utol és küldte hullámsírba a magyar sétahajót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.