Vádlott lehet a vírusszkeptikus Gődény György

Három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki Gődény György vírusszkeptikus gyógyszerészre, ha vádat emelnek ellene rémhírterjesztés miatt, és a bíróságon a bizonyítékok alapján elmarasztalják őt. A rendőrség a napokban vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást ellene.

2021. 05. 05. 15:23
null
20210228 Budapest A maszkellenes, vírustagadó Gődény György gyógyszerész gyűlést szervezett a hétvégén a Hősök terére. Fotó: Markovics Gábor (MG) Ripost Fotó: Markovics Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádlott lehet a vírusszkeptikus Gődény György. – A nyomozást a napokban fejezték be, és az ügy iratait megküldték az ügyészségnek – közölte Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Bár a tájékoztatón nem nevesítették a vírusszkeptikus gyanúsítottat, de az MTI és a PestiSrácok.hu szerint is a vírusszkeptikus gyógyszerészről, Gődény Györgyről van szó.

A maszkellenes, vírusszkeptikus Gődény György gyógyszerész illegális gyűlést szervezett február 28-án Budapesten, a Hősök terére
Fotó: Ripost/Markovics Gábor

Gál Kristóf felidézte: tavaly decemberben számolt be arról, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya rémhírterjesztés miatt indított nyomozást vírusszkeptikusokkal szemben. Hozzátette: az eljárásban megállapították, hogy egyikük nagy nyilvánosság előtt olyan cikket publikált, amelyben a maszkviseléssel és a koronavírus-járvány veszélyességével szemben fogalmazott meg állításokat. A további gyanúsítottak ellen tovább nyomoznak.

Az alezredes úgy fogalmazott:

a széles körben terjesztett kijelentések a rendőrség álláspontja szerint alkalmasak voltak arra, hogy a járványügyi védekezést akadályozzák, vagy akár meghiúsítsák.

A szóvivő december 11-én az operatív törzs aznapi online sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy négy olyan emberhez köthető helyszínen tartottak házkutatást, akik „a vírusszkeptikus tartalmak hangadói”. Gődény György nyilvános Facebook-oldalán aznap állítása szerint a felesége megjelentetett egy posztot: „Hajnalban megszálltak bennünket, majd házkutatás és lefoglalás után Gyurit elvitték a magukat nemzetinek mondó nyomozóiroda emberei.”

Minderről a Magyar Nemzet is beszámolt. A baloldali sajtó pedig arról cikkezett, hogy Gődényt Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének a feljelentése alapján vitték el, és ezért máris gőzerővel támadják a képviselőt, és – szokás szerint – Polt Péter legfőbb ügyészt.

Ilyen, mondhatni rutinos támadó Konok Péter, aki a következőket írta a Facebook-oldalán: „Mikor eljöttek Gődényért, nem szóltam, mert nem vagyok gődényista. De azért mégis szólok. Bárki legyen is Gődény (szerintem például egy politikai kalandor, akárcsak a hivatásosok), ő az első, akit a rendszerváltás óta a véleményéért letartóztattak. Külön köszönet illeti ezért a Visinszki…, izé, Polt Péter Legfőbb Ügyész Úrnál feljelentést tevő Kocsis-Cake Olivio elvtársat, a Pártbeszéd hűséges katonáját.”

Csakhogy az ellenzéki képviselő nem tett feljelentést, mindössze kérdést intézett a legfőbb ügyészhez. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Gődényt nem tartóztatták le, hanem előállították. Ráadásul a rendőrség decemberben már hetek óta feljelentés nélkül nyomozott a vírusszkeptikus ügyében. Kocsis-Cake ugyanakkor írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez azt tudakolva, „hol marad a fellépés a vírustagadókkal, és járvány elleni védekezés ellen kampányolókkal szemben”.

A 24.hu akkor idézte: a politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik leghírhedtebb vírusszkeptikus propagandista az a Gődény, aki egyébként a 2018-as országgyűlési választások előtt 150 millió forint állami támogatást vett fel pártja finanszírozása céljából, és ezt az összeget azóta sem fizette vissza az államnak, holott a küszöbértéket el nem ért szavazatszámuk miatt kötelessége lett volna. Kocsi-Cake szerint felvetik a rémhírterjesztés gyanúját Gődény vírusszkeptikus kijelentései, és sajnálatát fejezte ki azért is, hogy a költségvetés a kamupárt általi megkárosításáért és a járvány elleni védekezés akadályozásáért sem szankcionálták még a gyógyszerészt.

A legfőbb ügyész feljelentésnek értékelte a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének a kérdéseit, és továbbította azokat az illetékes Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

Csakhogy ettől független a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni egysége akkor már hetek óta nyomozott. Gál Kristóf ezért jelentette ki az operatív törzs decemberi tájékoztatóján, hogy

az eljárást a rendőrség nem feljelentésre, hanem saját észlelése alapján indította.

Ez a nyomozás fejeződött be a napokban vádemelési javaslattal. Amennyiben a bíróság bizonyítottnak találja a vádat, három évig terjedő szabadságvesztés szabható majd ki a vádlottra.

A büntető törvénykönyv 337-es paragrafusa tartalmazza a rémhírterjesztés tényállását, miszerint, „aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Az orvosi kamara elhatárolódott Gődényéktől

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége a területi szervezetek vezetőinek a döntő többsége által aláírt állásfoglalással összhangban 2020 szeptemberében a leghatározottabban elhatárolódott a mind nagyobb publicitást és hangerőt elérő vírusszkeptikus vagy egyenesen vírustagadó, a SARS-CoV-2-es vírus veszélyeit és a vele szemben való védekezés fontosságát megkérdőjelező csoportoktól, az azokat vezető orvosoktól, gyógyszerészektől és egyéb végzettségű önjelölt igazságosztóktól.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.