Kiemelkedően sikeres oltási hetet zárt Magyarország

– Minden egyes oltással közelebb kerülünk ahhoz, hogy az életünk visszatérjen a normális kerékvágásba – hangsúlyozta az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján György István. Az országos oltási munkacsoport vezetője beszámolt arról, hogy soha annyian még nem kaptak oltást egy hét alatt, mint a legutóbbi oltási héten. Müller Cecília pedig arról tájékoztatott, hogy továbbra is a cukorbetegek, a súlyosan elhízottak és azok vannak a legnagyobb veszélyben, akiknek többféle krónikus betegségük van.

Veres László István
2021. 04. 07. 13:51
null
Kis Lászlóné ápolónõ beolt egy férfit az AstraZeneca-vakcina elsõ adagjával a háziorvosi rendelõben Makón Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mára a beoltottak száma elérte 2 536 751 főt, közülük egymilliónál többen már a második oltást is megkapták. – Ezzel Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán: a magyar lakosság 25 százaléka már kapott oltást – jelentette ki az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján György István. Az országos oltási munkacsoport vezetője kiemelte, hogy ennek köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy némileg enyhítsenek a korlátozásokon.

Rekordszámú oltás

– Minden egyes oltással közelebb kerülünk ahhoz, hogy az életünk visszatérjen a normális kerékvágásba – hangsúlyozta, hozzátéve: a már beoltott csoportok körében radikálisan visszaszorult a megbetegedések száma. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára jelezte, hogy

a legidősebbek után már az aktív korosztályokat is oltják, és százezernél több pedagógus kapta már meg az oltást. További százezer iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozót pedig kiértesítettek az oltásról.

A pedagógusok soron kívüli oltásának második ütem e héten csütörtöktől vasárnapig tart, kórházakban vagy szakrendelőkben kialakított oltópontokon, és ők is Pfizer-vakcinát kapnak. György István tájékoztatása szerint

a tegnapi nappal lezárult oltási héten újabb rekord született: 526 ezren kapták meg az első oltásukat, a második oltást felvevőkkel együtt pedig összesen 778 ezren kaptak oltást. Elmondta, hogy eddig 3,9 millióan regisztráltak és még 1,6 millióan várnak az oltásra.

Ennyi vakcina azonban nincs az országban, ezért továbbra is azzal tudunk csak oltani, ami már itt van – jegyezte meg. Közölte: a következő oltási héten 250 ezer Szputnyik V és 246 870 adag első és második körös Pfizer-vakcinával oltanak. Emellett a háziorvosoknál vannak még AstraZeneca- és Moderna- és Sinopharm-vakcinák is. Kitért rá, hogy a fővárosban 18 szakrendelőt is bevontak az oltási folyamatba, illetve a Magyar Honvédség oltóbuszai is több mint húsz településen tevékenykedtek. – Utóbbiak esetében most pár nap szünet következik, mert a katonák második körös oltására kerül sor, ha ezzel végeztek, ismét visszatérnek – tudatta.

Kis Lászlóné ápolónő beolt egy férfit az AstraZeneca-vakcina első adagjával a háziorvosi rendelőben Makón
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Kedvezőtlen járványadatok

A járványügyi adatok továbbra sem kedvezően, bár az újonnan fertőzöttek számában csökkenés tapasztalható. Tegnap 1933 új fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor jelenleg is 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos hozzátette, ez Európa-szerte leginkább a brit vírusmutáns miatt van, ami a fiatalokat is erőteljesen érinti.

Változatlanul igaz az a tény, hogy a kórházba kerülők többségükben valamilyen alapbetegséggel küzdenek, továbbra is a cukorbetegek, a súlyosan elhízottak és azok vannak a legnagyobb veszélyben, akiknek többféle krónikus betegségük van.

– Ezért van nagy jelentősége, hogy már több mint két és fél millió embert már beoltottak – szögezte le a szakember. Az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos kételyekkel kapcsolatban elmondta, hogy hivatalos vélemény még nem fogalmazódott meg a vérrögképződés és az oltás közötti összefüggésről, de ha lesz ilyen, azt a magyar hatóságok is figyelembe fogják venni, és ennek megfelelően döntenek a további felhasználásról. – Az elhunytak magas száma (311 fő) sokakban megdöbbenést keltett, ám ez az arány a húsvéti hétvége adattorlódása miatt van – tudatta Müller Cecília, aki arról is megemlékezett, hogy ma van az egészség világnapja, amit 1950 óta ünneplünk. – Sokat tehetünk a saját egészségünkért, és tegyünk is érte! – figyelmeztetett. A tiszti főorvos

reményén fejezte ki, hogy a járványgörbe hamarosan platózhat, de a védelmi intézkedéseket továbbra is komolyan kell venni és be kell tartani. Az újranyitó üzletek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a vásárlás legyen célirányos, ne váljon családi programmá.

Kérdésre válaszolva elmondta: ha a betegség tüneteit észleljük magunkon, akkor mindenképpen konzultáljunk a háziorvosunkkal. Müller Cecília azt tanácsolta: ha beigazolódik a pozitivitásunk, akkor a háziorvos írja fel a favipiravir gyógyszert, illetve pihenjünk sokat, félig hason, oldalt feküdjünk, vegyünk be vitamint, ha szükséges, lázcsillapítót, igyunk legalább két liter folyadékot és gyakran szellőztessünk. Ha pedig több napig fennálló csillapíthatatlan lázat, nehézlégzést tapasztalunk, akkor hívjunk mentőt, mert sokszor nagyon gyorsan tud súlyosbodni a betegség.

Lépcsőzetes feloldás

– A két és fél milliomodik oltás beadását követően, tegnap megjelent a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály a Magyar Közlönyben – közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert elmondta:

a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden összesen 466 esetben intézkedtek a rendőrök. A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt az előző napon 499 személlyel szemben kellett fellépni és három vendéglátóhelyet zártak be ideiglenesen.

Az alezredes tudatta azt is, hogy tegnap a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 30 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző 24 órában 6309 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 47 578 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 3682-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.