Vakcinaháború: már Szerbia is lekörözte az EU-t

Már a lényegesen szegényebb, nem NATO- és EU-tag Szerbia is megelőzte az Európai Uniót a koronavírus elleni küzdelemben, ugyanis náluk jóval magasabb a beoltottak aránya – írja Deák Dániel legújabb elemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője rámutat: mindeközben Brüsszel tovább magyarázkodik az elhibázott vakcinabeszerzések miatt, a tagállamok pedig nemzeti hatáskörben igyekeznek menteni a menthetőt.

Magyar Nemzet
2021. 01. 26. 13:58
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2019. július 3. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án. Az előző nap az Európai Tanács von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének. MTI/AP Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi baloldal ismét eltaktikázta magát: zajlik a vakcinaháború, és miközben hetek óta Brüsszeltől várják a segítséget és politikai okokból minden erejükkel az orosz, illetve a kínai oltóanyagok ellen uszítanak,

az EU vakcinabeszerzése csődöt mondott, az európai vezetők pedig az oroszoktól és a kínaiaktól remélnek segítséget

– jelenti ki Deák Dániel.

Míg az EU-ban még mindig csupán a lakosság kevesebb mint két százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltást, a sokkal szegényebb, nem NATO- és EU-tag Szerbiában ez az arányszám már csaknem négyszázalékos. Mindez annak köszönhető, hogy Szerbiában nem csináltak politikai kérdést a vakcinabeszerzésből, a nyugaton és keleten gyártott oltóanyagokból is rendeltek.

Így a Vajdaságban élő magyarok már kaphattak azokból az orosz vakcinákból is, amelyeket az uniós tagállamok még csak most kezdenek el megrendelni.

Az elemző kifejti: gyakorlatilag már egész Európa háborog amiatt, hogy az Európai Unió működésképtelen intézményrendszere a vakcinabeszerzések kapcsán is csődöt mondott. Miután sem a 2008-as gazdasági világválsággal, sem a 2015-ös migrációs krízissel nem tudott sikeresen megbirkózni az EU, a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is lemarad a fejlett világ más részeihez képest. Emiatt szinte az összes tagállamban akadozik az oltás.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap a francia Europe 1 rádiónak nyilatkozva azt mondta, amikor a Pfizer tudatta, hogy késés várható a vakcinák szállítását illetően, az EU-nak – kemény tárgyalási álláspontot képviselve – sikerült a késések időtartamát csökkenteni. „Keményen az asztalra csaptunk, így elértük, hogy több hét várakozási idő helyett csak a szállítás lassulása várható” – idézi Deák a vakcinaháború egy másik aspektusát, aki szerint a számokat tekintve úgy tűnik, az EU érdekérvényesítő képessége nagyon gyenge más fejlett államokhoz képest.

Izraelben például már a lakosság csaknem fele megkapta a védőoltást, az Egyesült Arab Emírségekben az emberek negyede, de szintén jól áll a beoltottságot tekintve az EU-t nemrég elhagyó Egyesült Királyság is. Az EU fő versenytársai is jobban állnak: az Amerikai Egyesült Államokban már százból több mint hat embert beoltottak, de Kanadában is kettő felett van már ez a szám. Magyarország az emberek védelme érdekében, látván a brüsszeli vakcinabeszerzés körüli bizonytalanságokat, nemzeti hatáskörben igyekszik beszerezni a szükséges számú vakcinát. Szijjártó Péter múlt pénteken jelentette be, hogy egymillió ember oltásához szükséges mennyiségű vakcina érkezik három ütemben – háromszor harminc nap alatt – Magyarországra. Ez kétmillió adag oltóanyagot jelent, hiszen a korábban engedélyezettekhez hasonlóan az orosz védőoltásból is két oltás szükséges.

A magyarországi baloldal mindeközben ismét eltaktikázta magát: miközben hetek óta Brüsszeltől várják a segítséget és minden erejükkel az orosz, illetve a kínai oltóanyagok ellen uszítanak, az EU vakcinabeszerzése csődöt mondott, az európai vezetők pedig az oroszoktól és a kínaiaktól remélnek segítséget.

Ugyancsak kellemetlen a baloldalnak, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a magyarok kétharmada szerint indokolt lenne, hogy az Országgyűlés a járvánnyal kapcsolatos álhíreket terjesztő személyek mellett azokat a politikusokat és közszereplőket is felelősségre vonhatná, akik oltásellenes tevékenységet folytatnak, ezzel akadályozva a járvány elleni küzdelmet.

Deák Dániel rámutat: a vakcinaháború az ellenzéknek sem alakul jól, állításaikkal szemben számok azt mutatják, hogy Magyarország a rendelkezésre álló vakcinákat gyorsan beadja az állampolgároknak, ha pedig az EU sikeresebb beszerzési politikát folytatott volna, akkor már lényegesen szélesebb társadalmi csoport élvezhetne védettséget a koronavírussal szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.