Válaszolt a bajai önkormányzat a román nyelvű levél ügyében

Keddi hír, miszerint a bajai momentumos polgármester román nyelvű levélben köszöntötte Marosvásárhely újonnan megválasztott magyar polgármesterét, Soós Zoltánt. Az ügyben a Magyar Nemzet megkereste a bajai önkormányzatot és Soós Zoltánt is.

Vizvári Soma
2020. 10. 07. 14:29
null
Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nyirati Klára a választást követő munkanapján, a diplomáciai protokollnak megfelelően mindkét nyelven (magyarul, ahogy Soós Zoltán személye miatt indokolt és románul, ahogy az ország anyanyelve kívánja) köszöntötte az új polgármestert és a tanácsnokokat is. (Utóbbiak többen román anyanyelvűek.)” – áll az önkormányzat lapunknak küldött válaszában.

Mint ismert, a 888.hu tegnap hozott nyilvánosságra egy birtokába került román nyelven megírt gratulálólevelet, amelyet Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere és Preininger Rozália határon túli és nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsnok írt alá, és amelyet Soós Zoltánnak, Marosvásárhely újonnan megválasztott polgármesterének küldtek.

Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere. (Fotó: Facebook/Nyirati Klára)

Az ügyben a Magyar Nemzet megkereste a bajai önkormányzatot, és Soós Zoltán sajtósát is. Utóbbi helyről azt a választ kaptuk, hogy nem találkoztak semmilyen levéllel, se magyarral, se románnal. Később Nyirati Klára bajai polgármester reagált a történtekre hivatalos Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint Preininger Rozália, a külügyi kapcsolatok tanácsnoka a románul megfogalmazott levéltervezetet véletlenül küldte ki több címzettnek is. Ez abból a bocsánatkérő levélből derül ki, amelyet Preininger írt Nyiratinak, és amelyet a polgármester posztjában nyilvánosságra hozott. Preininger levelében elnézést kért „azért a technikai hibáért, amivel diplomáciai és erkölcsi kellemetlenséget” okozott. Nyirati azt is kijelentette, nem volt tudomása a levéltervezetről, valamint posztjában megosztotta a magyarul írt gratuláló levelet, amelyet elküldött Soós Zoltánnak.

A bajai önkormányzat mai válasza – amelyet Nyirati Facebook-oldalán is közzétett – elsőre furcsa volt annak tükrében, hogy Soós Zoltán sajtósa semmilyen levélről nem tudott, nemhogy kettőről. A megoldás ott rejtőzhet, a Nyirati által közzétett levél fotóján, amelyen a címnél a következő szerepel: Piata Victorei 3., amelyről egy gyors Google-kereséssel könnyedén ki lehet deríteni, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat címe. Így már érthető, miért nem találkozott senki a levéllel Soós Zoltánéktól, hiszen a bajai momentumos polgármester kicsit elsiette a dolgot. Soós Zoltán ugyanis még nem lett beiktatva, így értelemszerűen a marosvásárhelyi önkormányzathoz érkező levelek sem jutnak el hozzá.

A Momentum egyébiránt a választásokon nem a magyar jelöltek mellé állt, Fekete-Győr András pártelnök az USR-PLUS önkormányzati jelöltjeinek támogatására szólította fel az erdélyi magyarokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.