Válaszút elé érkezett az Európai Unió

2019. 06. 04. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió válságával és lehetséges jövőjével foglalkozó kutatássorozatba kezdett az Alapjogokért Központ – közölte tegnap az agytröszt stratégiai igazgatója, Kovács István. A projektet felvezető hétfői sajtótájékoztatón a részleteket Fricz Tamás politológus, a Magyar Nemzet publicistája, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója ismertette.

Mint kiderült, az elemzésekben bemutatják majd, milyen állapotban van az EU, milyen válságok sújtják, és milyen működési ­hiányosságokkal küzd. Az unió múltbeli és jelenlegi működését szuverenista, azaz nemzeti nézőpontból jelenítik meg, miközben a megújuláshoz nélkülözhetetlen reformok lehetséges tartalmával is foglalkoznak.

Az EU jövőjét illetően Fricz kifejtette: két lehetséges út van, a föderalistáké és a szuverenistáké, és a két irány kölcsönösen kizárja egymást. Az egységes Európa jelenleg azért sem lehetséges, mert nincs közös európai identitástudat, amelyre épülhetne – fejtette ki a politológus, hozzátéve: további probléma, hogy bár a görög-római kultúra, a zsidó-keresztény vallás közös, ám ezek az értékrendi szálak Nyugat-Európában alaposan meggyengültek.

Fricz Tamás hangsúlyozta, hogy az Európai Unió intézményeinek reformjára is szükség van. A politikai elemző úgy látja, hogy a brüsszeli Európai Bizottság jogköreit alaposan vissza kellene nyesni, az NGO-k, tehát a nem kormányzati szervek és a különböző formális és informális lobbicsoportok tevékenységét pedig átfogóan szabályozni kéne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.