Válaszút előtt áll a Fidesz és az EPP

Olyan alapvető kérdésekben, mint amilyen a keresztény kultúra védelme vagy a bevándorlás elutasítása, a Fidesz nem hajlandó kompromisszumot kötni — szögezte le hétfőn Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az Európai Néppárt szerdai közgyűlésére, amelyen a Fidesz kizárásáról is szavazhat a pártcsalád, Orbán Viktor vezeti a nagyobbik kormánypárt delegációját. Hozzátette: a Fidesz a néppárt tagja szeretne maradni, de csak addig, amíg esélyét látja annak, hogy az EPP még visszatérhet kereszténydemokrata gyökereihez.

Nagy Áron
2019. 03. 19. 9:45
null
A néppárt közgyűlése holnap dönthet a kérdésről Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorsdöntő lehet a Fidesz, de az Európai Néppárt (EPP) számára is a pártcsalád szerdai közgyűlése – derült ki a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtónyilatkozataiból. Gulyás Gergely az MTI-nek adott interjújában azt hangsúlyozta: olyan alapvető kérdésekben, mint amilyen a keresztény kultúra védelme vagy a bevándorlás elutasítása, semmilyen formában nem tudnak kompromisszumot kötni. „A Fidesz egy erős és egységes, kereszténydemokrata ihletésű néppártot szeretne látni, amely elutasítja az illegális bevándorlást. Mindaddig, amíg erre jó esély és remény kínálkozik, szeretnének a néppárt soraiban lenni” – fogalmazott a politikus.

A nagyobbik kormánypárt vezetése ezek szerint még bízik abban, hogy az EPP-ben végül a keresztény-konzervatív oldal kerekedik felül. Ennek esélye kérdéses, ugyanis a pártcsalád több tagszervezete az elmúlt hetekben liberálisok mellé állva kezdeményezte a Fidesz kizárását. Erről akár a holnapi közgyűlésen is szavazhatnak, amelyre a Fidesz delegációját Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök vezeti.

A kormányfő a Hvg.hu azon kérdését, hogy megítélése szerint kizárják-e a pártból a Fideszt, azzal ütötte el, hogy „Ó, huszadika az még messze van”. Mint mondta, a CEU ügyében a bajor kormányfő levelére vár. Manfred Weber, a néppárt csúcsjelöltje azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a bajor kormány segítségével, a Müncheni Műszaki Egyetem és a BMW bevonásával találjanak megoldást a CEU Budapesten maradására. Emlékezetes, utóbbit a Fidesz néppártban maradásának egyik feltételéül szabta még korábban az EPP frakcióvezetője, az EU-ellenes plakátok eltávolítása és Orbán bocsánatkérése mellett, amelyeknek a kormányfő eleget is tett.

A néppárt közgyűlése holnap dönthet a kérdésről
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely az unióban és a néppárton belül is jelentkező kettős mércére utalva arra is kitért, hogy ahol a migrációt támogató erők vannak hatalmon, ott a nyilvánvaló jogsértéseket sem kérik számon a regnáló kormányokon, ahol viszont a bevándorlást ellenző pártok kormányoznak, a kákán is csomót találnak. Mindezt jól példázza az, ahogy Manfred Weber a román Nemzeti Liberális Párthoz (NPL) viszonyul. Neve ellenére ugyanis az NPL radikális nacionalista politikát folytat, és Rares Bogdan személyében olyan jelöltet indít az uniós választáson, akit többször megbüntettek már gyűlöletkeltő, magyarellenes kirohanásai ­miatt.

Ez azonban – mint arra az Origó felhívta a figyelmet – nem zavarja Webert, ahogy Joseph Dault, az EPP számos botrányba, büntetőügybe keveredett elnökét sem. Daul büszke befolyásos szocialista és liberális politikusokkal ápolt kapcsolatára, s a kezdetektől fogva vérmes támogatója a Soros György által csak „régi barátként” hivatkozott, Magyarországgal szemben hiperkritikus Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének.

Gulyás Gergely minderre reagálva közölte: a Fidesz mindig is távol tartotta magát a néppárt elnökével és listavezetőjével kapcsolatos személyes kritikáktól, ezzel együtt a jobboldali, konzervatív újságírók jelentős része kritikus a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagországok hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében arról beszélt, hogy a Fidesz az Európai Néppárt legsikeresebb tagja, ugyanis az EPP azzal büszkélkedhet, hogy a Fidesz háromszor egymás után nyert választásokat Magyarországon. – A Fidesz, amely az EPP tagja kíván maradni, részt szeretne venni abban a vitában, amely nemcsak az Európai Unió jövőjéről, hanem az Európai Néppárt által a jövőben képviselt álláspontról szól – jelentette ki a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.