Varga Judit: Az EB a régi lemezt játssza a jogállamisági jelentésekkel

Önkényesen választott témák alapján készül a következő brüsszeli jelentés, amelybe a kisebbségi jogok ügye ezúttal sem fért bele.

Magyar Nemzet
2021. 02. 03. 12:22
null
Az igazságügyi miniszter szerint nem Magyarországnak van szüksége most az EU-s mentőcsomagra Fotó: Havran Zoltán Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Judit igazságügyi miniszter egy Facebookon közzétett posztban jelentette be, hogy levelet írt Didier Reynders igazságügyi uniós biztosnak, amelyben kifogásolta a következő éves jogállamisági jelentés önkényes témaválasztását. – Felháborító, hogy az Európai Bizottság az objektivitást és a tagállami jelzéseket semmibe véve ismét csak a régen lejárt lemezt játssza a 2021-es jogállamisági jelentés kapcsán – írta a tárcavezető a „Jogállamisági jelentés 2021 – copy-paste 2020” című bejegyzésben.

Az Európai Bizottság tegnap jelentette be, hogy megkezdte a konzultációt a tagállamokkal és civil szervezetekkel a 2021-es jogállamisági jelentésekről.

A brüsszeli dokumentum – akárcsak 2020-ban – továbbra is négy területre fókuszál: az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségére, a korrupció elleni harca, a médiapluralizmusra, illetve a fékek és ellensúlyok zavartalan működésére. A tavaly ősszel nyilvánosságra hozott, Magyarországgal szemben kritikus dokumentumról itt írtunk részletesen.

[embed]https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/photos/a.2025259724159640/4094386717246920/[/embed]

Varga Judit szerint ez amiatt is különösen felháborító, mert az Európai Bizottság legutóbb több mint 1,1 millió európai állampolgárt csapott arcul, amikor visszautasította a Minority SafePack kezdeményezést, amely jogszabályban rendezte volna a nemzeti kisebbségek védelmét. „Ezek az emberek az egyetlen számukra nyitva álló demokratikus eszközhöz, az európai polgári kezdeményezéshez folyamodtak, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a nemzeti kisebbségek védelmének uniós szintjét illetően. Tegnapi bejelentésével a bizottság azt is üzeni, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek nem fontosak az unió számára. Pedig Európában minden tizedik ember közéjük tartozik, vagy kisebbségi nyelvet beszél” – írta a miniszter sokadszorra is sérelmezve, hogy

az EU miért nem a nyelvi és nemzeti kisebbségek helyzetét veszi górcső alá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.