Varga Judit: El a kezekkel a nemzeti hatásköröktől!

Az igazságszolgáltatás függetlensége fontos alapelv és demokratikus érték. Védelme a nemzeti alkotmányos intézmények felelőssége!

Forrás: Facebook/Varga Judit2021. 07. 15. 21:10
null
Fotó: Grazmel-Photography Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tavaly Németország, most pedig Lengyelország bizonyította, hogy az uniós jog nem írhatja felül a nemzeti alkotmányos szabályokat, nem terjeszkedhet túl a nemzeti hatáskörökön” – írta bejegyzésében az igazságügyi miniszter.

„A lengyel alkotmánybíróság tegnapi döntésével elejét vette a lopakodó uniós hatáskör-átruházásnak, mikor alkotmányellenesnek minősítette az Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozással szemben.

Fontos, hogy a tagállami alkotmánybíróságok vizsgálhassák, hogy az uniós intézmények – ideértve adott esetben a Bíróságot is – az uniós szerződések által rájuk ruházott hatásköri keretek között járnak-e el,

illetve, hogy az uniós jogi aktusok vagy európai bírósági határozatok nem ütköznek-e a nemzeti alkotmányok alapvetéseivel” – húzta alá a miniszter.

„Az igazságszolgáltatás függetlensége fontos alapelv és demokratikus érték. Védelme elsősorban a nemzeti alkotmányos intézmények felelőssége!” – zárta sorait Varga Judit.

Az eredeti bejegyzést itt tekintheti meg:

https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/photos/a.2025259724159640/4591423267543260/

Két szlovén államtitkárral is találkozott Varga Judit

„A nap folyamán szerencsém volt találkozni Igor Senčar úrral, Szlovénia EU-ügyekért felelős államtitkárával, valamint Gašper Dovžan külügyi államtitkár úrral” – írta későbbi posztjában a miniszter.

A megbeszélések során áttekintették a szlovén elnökség prioritásait, az illegális migrációt, a környezetvédelem és az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat témaköreit is.

Varga Judit szerint örvendetes, hogy az EU-t érintő legfontosabb politikai kérdésekben Szlovénia és Magyarország azonos platformon állnak.

„A nap végén V4-es kollégáimmal egyeztettük a közép-európai álláspontokat, készülve a holnapi tanácsülésre” – írta a bejegyzés lezárásaképp az igazságügyi miniszter.

Borítókép: Facebook/Varga Judit

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.