Varga Judit: Kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság

Kettős mércét alkalmaz hazánkkal szemben az Európai Bizottság jogállamisági kérdésekben az igazságügyi miniszter szerint.

Magyar Nemzet
2020. 10. 03. 17:22
null
2020.09.16. Budapest Varga Judit Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Duo si faciunt idem, non est idem. Ha ketten teszik ugyanazt, az nem ugyanaz.

Az Európai Bizottság (EB) jogállamisági jelentése hű a latin mondáshoz. A tegnapi bevezető után következzék egy

mesterkurzus a kettős mércéhez a magyar,

illetve a „jogállamiság barátai”, vagyis a Benelux és az északi tagállamok jelentéseinek összevetése alapján – olvasható Varga Judit igazságügyi miniszter szombati Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető úgy fogalmazott: az EB megkérdőjelezi a magyar ügyészség függetlenségét, annak ellenére, hogy a legfőbb ügyész egyetlen más szervnek vagy közjogi méltóságnak sincsen alárendelve és nem utasítható.

– Belgiumban, Dániában, Hollandiában és Luxemburgban az igazságügyi miniszter még konkrét ügyekben is utasíthatja az ügyészséget, Finnországban pedig a kormány felmentheti vagy felfüggesztheti a legfőbb ügyészt. A bizottság emiatt nem aggódik – fejtette ki a miniszter.

– Varga Judit hangsúlyozta: Magyarország rendelkezik átfogó antikorrupciós stratégiával, amit az EB a horizontális jelentésében nem tart fontosnak megemlíteni. Hozzátette: Finnország és Svédország korrupcióellenes erőfeszítéseit viszont annak ellenére is megdicséri az Európai Bizottság a jelentésében, hogy antikorrupciós stratégiáját még nem fogadta el.

– Az EB hosszasan ecseteli a magyar bejelentővédelemre vonatkozó törvény vélt hiányosságait. Belgium esetében viszont csak röviden megemlíti, hogy ilyen átfogó szabályozásuk nincs is.

– Az Európa Tanács újságírók védelmét szolgáló platformján

Magyarországgal és Belgiummal szemben 2019–2020-ban ugyanannyi bejelentés érkezett.

Ezt a bizottság úgy értelmezi, hogy Magyarországon az újságírókat érő veszély „rendszerszintű”, míg Belgiumban „viszonylag ritka” – mutatott rá a tárcavezető, megjegyezve: vasárnap folytatás következik olyan jogállamisági problémákkal, amelyek valamilyen „csodálatos” oknál fogva kimaradtak az országjelentésekből.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.