Varga Mihály az OPNI szétveréséről: óriási bűn volt

A szocialisták annak idején bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, a polgári kormány most új feladatot talált az épületnek.

Hertelendy Gábor
2020. 12. 22. 8:56
null
Szanatórium lehet a pszichiátriai és neurológiai intézetből Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 13 évvel ezelőtti „szétverése” óriási bűn volt – mondta kedden a pénzügyminiszter a TV2 Mokka című műsorában. Az MTI tudósítása szerint Varga Mihály, Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője felidézte: a kormány legutóbb arról döntött, hogy

a 41 hektáros területen álló 39 ezer négyzetméteres épületnek hosszú távon oktatási célokat kell szolgálnia.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízást kapott, hogy készítse elő a Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozását és működését – ismertette. Varga Mihály felhívta a figyelmet, most van a magyar gazdaság abban a helyzetben, hogy egy ilyen célt „felvázoljon”. Arról is beszélt, hogy

az OPNI-t 2007-ben a Gyurcsány-kormány szüntette meg; a több mint 130 éves intézményben kilencszáz ember dolgozott és körülbelül 850 fekvőbetegággyal működött. Az épület, amely az Országház után a második legnagyobb alapterülettel rendelkezik Magyarországon, azóta üresen áll, bár már sok terv volt a felhasználására.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a műsorban elmondta, azt szeretnék, hogy az oktatási intézmény 2023-ban megkezdhesse működését. – Egy olyan iskolát szeretnénk itt létrehozni, amely regionálisan is kimagasló volna színvonalban – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy egy nemzetközi, angol alapnyelvű középiskolában gondolkodnak. Szólt arról is, a tervek szerint az egész régióból jöhetnének ide tanulni – elsősorban a visegrádi országokból – a diákok 14 és 18 éves kor között. Ez azt is jelenti, hogy minden diák a saját nyelvén tanulhatna az angol mellett – mondta az államtitkár.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője korábban lapunknak megerősítette, a II. kerületi önkormányzat polgári vezetése és képviselői a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején csupán annyit tehettek a közszájon forgó ingatlanspekulációk elkerülése érdekében, hogy

először változtatási tilalmat rendeltek el, ezután pedig a kerületi szabályozásban egészségügyi funkciókat határoztak meg a területre.

Az épület használatára 2010-től rekreációs központ, idősek otthona és szuperkórház kialakításáról is esett szó korábban, de ezek megvalósítása kudarcba fulladt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.