Varga Mihály: Biztosított az ország finanszírozása

A pénzügyminiszter szerint álságosak annak az ellenzéknek a kritikái, amely csődbe vitte az országot.

Magyar Nemzet
2020. 11. 30. 14:01
VARGA Mihály
Varga Mihály: Magyarország az uniós tagállamok átlagához képest hamarabb lehet túl a koronavírus-járvány okozta válságon Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a járvány idején is az ellenzék kritikájának össztüzében van – mondta a parlamentben Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint sokan még álhíreket is terjesztenek, pedig elvárható lenne, ha valaki ilyenkor segíteni nem tud vagy nem akar, legalább ne ártson.

A tárcavezető kiemelte, valótlan állítások hangzottak el az államháztartás finanszírozásával kapcsolatban az elmúlt napokban.

Hozzátette, álságos ezeket a kritikákat azoktól hallani, akik még kedvező időszakban is növelték az államadósságot, és csődbe vitték az országot. Ezzel szemben a polgári kormány az elmúlt tíz évben leszorította az államadósságot, csökkentette az ország kitettségét, és rendbe tette hazánk pénzügyeit – mondta Varga Mihály.

Magyarország finanszírozása a következő évekre is biztosított, elegendő forrás áll rendelkezésre a védekezésre és az ország működtetésére, valamint a gazdaság újraindítására – szögezte le a pénzügyminiszter.

Hozzátette: mivel az unió a politikai vitákkal van elfoglalva, tovább késnek az EU-s kifizetések. Varga Mihály emlékeztetett, hogy ötven százalékról húsz százalék alá vitték az államadósság devizaarányát. Elmondta: 2023 elejéig nem lesz szükség új devizaforrás bevonására, ami a novemberi kötvénykibocsátásnak köszönhető.

– Tény, hogy a járvány a gazdaságot is kedvezőtlenül érinti, több mint hatszázalékos visszaeséssel kell kalkulálni az idei évre – mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte, a nehézségek ellenére rendkívüli béremelést hajtanak végre, így kilenc százalék körül lehet a költségvetés hiánya 2020-ban. Ismertette, hogy 11,3 százalékkal haladta meg a legutóbbi negyedéves teljesítmény az azt megelőző adatot, ami mutatja, a magyar gazdaság gyorsan képes helyreállni.

Varga Mihály emlékeztetett rá, hogy a GDP egyötödét mozgatja meg gazdaságvédelmi akcióterv. A megoldás a munka lehetőségének biztosítása a magyarok számára – emelte ki a miniszter, és emlékeztetett rá, hogy a járványhelyzet alatt több mint egymillió munkahely megőrzéséhez járultak hozzá a kormány gazdaságvédelmi intézkedései.

Ezt jól kiegészíti a továbbvitt adósságcsökkentő politika – hangsúlyozta a tárcavezető. Varga Mihály tájékoztatta az Országgyűlést, hogy a gazdaságvédelmi pályázatokban a múlt héten minden szükséges döntés megszületett, és a gyors elbírálás miatt több mint 75 milliárd forint már ott is van a vállalkozásoknál. Négyezer vállalkozás részesülhet a támogatásokból, és az így megőrzött munkahelyek száma meghaladja a 110 ezret. A pénzügyminiszter elmondta: Brüsszel csak most jutott el az első támogatásig, és még mindig a politikai vitákra helyezi a hangsúlyt a válság megoldása helyett. Varga Mihály utalt az EP alelnökének nyilatkozatára, aki Magyarország kiéheztetéséről beszélt. A pénzügyminiszter visszataszítónak nevezte a megszólalást, és megerősítette: hazánk tartalékai meghaladják az idei évre várt teljes hiányt.

A tárcavezető szerint a kormány most sem a megszorításokkal és adóemeléssel él, hanem az adócsökkentéssel, a családtámogatások növelésével, és az otthonteremtési programmal reagál.

– Azt kívánjuk elérni, hogy mire megérkezik a vakcina, és a gazdaság újraindul, a magyar vállalkozások versenyképes állapotban legyenek, és az államháztartás az ehhez szükséges állapotokat biztosítja és biztosítani fogja – fogalmazott Varga Mihály, aki szerint minden reményünk megvan arra, hogy ismét eredményesen küzdjük le a válságot, mint tavasszal és 2010-ben is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.