Vége a börtönbiznisznek

A Parlament megszavazta, hogy az áldozatokhoz irányítsák át a tetteseknek megítélt börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetéseit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 16. 12:46
LATORCAI János; VARGA Judit
Varga Judit a múlt heti vitában hangsúlyozta, hogy az áldozatok érdekeit kell érvényre juttatni Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés elfogadta az igazságügyi miniszter azon javaslatát, amely mindenekelőtt a bűncselekmények áldozatai felé irányítja a börtönzsúfoltság miatti kártalanításokkal kapcsolatos kifizetéseket. A képviselők 153 igen szavazattal, 13 tartózkodás mellett fogadták el az erről szóló javaslatot.

A tárcavezető előterjesztéséhez fűzött indoklásában kifejtette, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az elítéltek az alapvető jogukat sértő elhelyezési körülmények miatt gyakran jelentős összegű kártalanításban részesültek, ugyanakkor áldozataik, illetve azok hozzátartozói csak alacsony mértékben nyertek kártalanítást.

Nyilvánvalóvá váltak a börtönviszonyokkal kapcsolatos kártalanítási perek körüli visszaélések, amelyek súlyosan sértették a társadalom igazságérzetét – fejtette ki Varga Judit.

Hozzátette: egyes esetekben a közvéleményt mélyen megrázó bűncselekmények miatt elítélt személyek is milliós nagyságrendű kártérítésekhez juthattak, miközben a bűncselekmények áldozatainak és hozzátartozóinak nem volt lehetősége hatékony igényérvényesítésre.

Kiemelte, hogy az Országgyűlés ezért idén tavasszal azonnali hatállyal felfüggesztette a kártalanítási eljárásokban megítélt pénzösszegek kifizetését,

a parlament jelenlegi döntésével pedig kizárja a fogvatartotti kártalanítási rendszerrel kapcsolatos további visszaélések lehetőségét, valamint minden eddiginél gyorsabb és hatékonyabb módon biztosítja az áldozatok és hozzátartozóik jogos követeléseinek érvényesítését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.