Vejkey Imre: Négy-öt százalékos gazdasági növekedés is lehet idén

A KDNP képviselője a parlamentben elmondta, a kormány válságkezelésének köszönhetően hazánkban a harmadik legalacsonyabb a munkanélküliség az EU-ban.

Magyar Nemzet
2021. 02. 16. 11:28
VEJKEY Imre
Vejkey Imre (KDNP) országgyűlési képviselő, a parlament igazságügyi bizottságának elnöke szerint Szél Bernadett független képviselő álhírt terjesztett, amikor azt állította, hogy nem volt biztosítva a nyilvánosság tájékoztatása a bizottsági ülésről MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány gazdaságilag is ledöntötte lábukról az országokat, ezért segít a kormány bértámogatással, hitelmoratóriummal, vagy az iparűzési adó csökkentésével – mondta napirend előtti felszólalásában Vejkey Imre, a KDNP képviselője kedden a parlamentben.

A politikus emlékeztetett:

a kormány válságkezelésének köszönhetően 2020 decemberében ismét annyian dolgoztak hazánkban, mint a járvány előtt, és Magyarországon a harmadik legalacsonyabb a munkanélküliség az unióban.

A gazdaság újraindításának szakaszába értünk – mondta a képviselő, és emlékeztetett: a kormány akciótervet dolgozott ki, amelynek része a lakásáfa öt százalékra csökkentése, az akár hárommillió forintos lakásfelújítási támogatás, a bértámogatás a bajba jutott vállalkozásoknak, a rekord mértékű orvosi béremelés, a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 év alattiak szja mentességének bevezetése, és az akár tízmillió forintos kamatmentes kölcsön a vállalkozásoknak. Mindezeknek köszönhetően akár négy-öt százalékos gazdasági növekedés is lehet 2021-ben hazánkban – hangsúlyozta a kormánypárti képviselő.

Válaszában Schanda Tamás kifejtette, valóban az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede van mögöttünk. 850 ezerrel dolgoztak többen a járvány előtt, mint 2010-ben, és 12-ről 3,3 százalékra csökkent a munkanélküliség – emlékeztetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Ezeket az eredményeket veszélyeztette a járvány, ezért kellett a gazdaságvédelmi akcióterv, amely részeként 250 ezer munkahelyet védtek meg a bértámogatással – hívta fel rá a figyelmet Schanda Tamás. Az államtitkár kifejtette, 1,5 millió munkavállalót támogattak a különböző intézkedések révén.

– A Fidesz–KDNP öt százalékra csökkentette a lakások áfáját, a baloldal anno 20-ról 25-re emelte. A kormány ágazati bértámogatást ad, és a támogatások 98 százalékát már kis is fizették, ezzel szemben a baloldal annak idején adót emelt, és megszüntette a munkahelyeket

– mutatott rá az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.