Vektorok és geometria az érettségin

Csókás Adrienn
2019. 05. 08. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 72 ezer diák érettségizett tegnap matematikából, közülük csaknem kétezren idegen nyelven vizsgáztak – közölte lapunkkal az Oktatási Hivatal (OH). Középszinten 1222 helyszínen 69 233 tanuló, emelt szinten 88 helyszínen 3386 diák adott számot tudásáról.

A vizsga mindkét szinten két részből állt. Középszinten három órát kaptak a diákok a feladatok megoldására, a témák között halmazok, geometria, vektorok, módusz és medián, valamint százalékszámítás is szerepelt, de a mértani sorozatokkal, illetve gráfokkal kapcsolatos ismeretekre is rákérdeztek. A dolgozat első része 10-12 rövidebb feladatot tartalmazott, amelyek alapfogalmakra, definíciókra, egyszerű összefüggésekre vonatkoztak. Ezután következett a hosszabb, összetett kérdésekből álló második tesztlap.

Emelt szinten négy óra állt a tanulók rendelkezésére, és ugyancsak két feladatsorból tevődött össze a vizsga. Az összetett feladatok közül mindkét szinten kiválaszthattak egy-egy számukra nehéz feladatot a diákot, amelyet nem kellett megoldaniuk.

A vizsgázók használhattak függvénytáblázatot, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyébként szinte mindig a matematika megy a legnehezebben a diákoknak: az ötéves átlagteljesítmény nem éri el az ötven százalékot.

Ma a történelemvizsgákkal folytatódik az érettségi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.