Versenyképesebbé kell tenni az oktatás egész rendszerét

A Budapesti Corvinus Egyetem továbbgondolt változata szerint alakítanak át több felsőoktatási intézményt is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook2021. 02. 03. 12:15
null
A Műegyetemen és a Corvinuson a többség simán megszerzi az oklevelet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány tervei szerint 1500 milliárd forintból fejlődhet, erősödhet a magyar felsőoktatás – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán. Schanda Tamás hangsúlyozta: ahhoz, hogy ezt a hatalmas összeget a lehető legjobban tudják hasznosítani, maguknak az intézményeknek is korszerűbbé kell válniuk, ennek hatékony eszköze a modellváltás.

Az államtitkár emlékeztetett:

a magyar kormány célként határozta meg, hogy Magyarország Európa öt legversenyképesebb és legélhetőbb országa közé tartozzon 2030-ra, amelynek kiemelt része az is, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek,

ezért korszerűbbé, versenyképesebbé kell tenni az oktatás egész rendszerét, így a felsőoktatást is, megjegyezve, hogy az egyetemeknek ebben óriási szerepük van.

Schanda Tamás emlékeztetett: az elmúlt években már több döntéssel, átalakítással támogatták, hogy a hazai felsőoktatás mind a hallgatóknak, mind az oktatóknak vonzó legyen, felidézve a duális rendszer elindítását, a doktoranduszok létszámának növelését, az intézményi és hallgatói kiválóság támogatást, valamint a jelentős infrastruktúra-fejlesztések végrehajtását is. Kiemelte: ahhoz, hogy még versenyképesebbek legyenek az intézmények, további változtatásokat vezetnek be.

Az egyetemi-főiskolai autonómia fontosságához nem fér kétség, de emellett az is fontos, hogy hatékonyan működjenek az intézmények és eredményesek legyenek, ezért modellváltásra van szükség a felsőoktatásban.

Az új modell pedig – hangsúlyozta – hatékonyabban támogatja az egyetemeket abban, hogy a társadalmi, gazdasági igényekre rugalmasan reagáló, a piaci folyamatok alapján működő szolgáltató központok lehessenek.

Emlékeztetett:

a kormány elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem új modellben működéséről döntött, így ennek a sikeres modellnek a továbbgondolt változata szerint alakítanak át több intézményt is.

A modellváltó egyetemek kikerülnek a követlen állami fenntartású intézmények köréből, a feladatellátáshoz szükséges infrastruktúra, az épületek az egyetemek tulajdonába kerülnek, a fenntartói jogok pedig egy kifejezetten erre a célra létrehozott vagyonkezelő alapítványhoz – magyarázta az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.