Vírusszkeptikus hangadóknál tartott házkutatást a rendőrség

A Nemzeti Nyomozóiroda büntetőeljárásában felmerülhet a hatósági rendelkezés elleni uszítás bűntette is.

Veres László István-Ritó Szabolcs
2020. 12. 11. 12:26
A rendőrség tíz tartományban, kétszáz helyszínen tartott házkutatást
A rendőrség tíz tartományban, kétszáz helyszínen tartott házkutatást Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Internetes felületeken, közösségi oldalakon találkozhatunk vírustagadó, illetve vírusszkeptikus vélemények, tartalmak közlésével. Ezeket a felületeket a rendőrég folyamatosan monitorozza, és megteszi a szükséges intézkedéseket, azonban nem minden ilyen tartalom tartozik büntetőjogi kategóriába. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda kíberbűnözés elleni főosztálya több hete indított egy büntetőeljárást, amellyel kapcsolatban

ma reggel négy, a vírusszkeptikus tartalmak hangadóiként ismert személynél tartottak házkutatásokat. Ezek során a nyomozók informatikai eszközöket, adathordozókat foglaltak le vizsgálati célból.

A vizsgálatok eredménye megalapozhatja az érintettek büntetőjogi felelősségét – jelentette be az operatív törzs mai tájékoztatóján Gál Kristóf. Az ORFK szóvivője hozzátette:

a rendőrség a több hete indított eljárást rémhírterjesztés bűntette miatt folytatja, de felmerülhet a hatósági rendelkezés elleni uszítás bűntette is.

Az ezredes hangsúlyozta, hogy az eljárást a rendőrség nem feljelentésre, hanem saját észlelése alapján indította.

Gál Kristóf beszámolt róla, hogy a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt a rendőrök

tegnap 187 személlyel szemben intézkedtek, így e szabályok megsértése miatt a rendelet szeptember 21-i hatályba lépése óta összesen 12 452 emberrel szemben kellett intézkedni.

Közölte, a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 597 rendőri intézkedésre volt szükség.

Az elmúlt 24 órában 287 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt, ezzel eddig összesen 11 699 intézkedés történt ezen szabályok megszegőivel szemben.

Elmondta továbbá, hogy csütörtökön 6681 házi karantént rendeltek el a hatóságok, jelenleg 49 524 főre vonatkozóan van érvényben az elkülönítés.

– Az elmúlt 24 órában 6197 fővel emelkedett az új fertőzöttek száma. Elhunyt 171 beteg, akik többségében idős, krónikus betegek voltak. Ezzel a Magyarországon koronavírus-fertőzésben elhunytak száma 6622-re emelkedett. Jelenleg 7841 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 610 ember szorul lélegeztetésre – ismertette a legfrissebb adatokat Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes emlékeztetett, hogy

a mai napon a posta elkezdte kézbesíteni azokat a tájékoztatóleveleket, amellyel a nyugdíjasok jelezhetik igényüket a védőoltásra. A levél egy válaszborítékot is tartalmaz, amelyet díjmentesen visszaküldhetnek.

A szakember kiemelte, hogy a fertőzésre való fogékonyságunkat a megelőzésen túl a táplálkozás és a testmozgás is befolyásolhatja. Ezért kiemelten fontos a megfelelő, vitaminokat és nyomelemek tartalmazó étkezés. – Ne hanyagoljuk a testedzést! – figyelmeztetett Galgóczi Ágnes, hozzátéve, hogy

szabadtéren megengedett az egyéni sportolás: a séta, kerékpározás vagy gyaloglás nemcsak megengedett, de ajánlott is. A csapatsportok gyakorlása azonban tilos.

Az osztályvezető ez alkalommal is felhívta a figyelmet, hogy elindult a Vakcinainfo.gov.hu oldal, ahol a koronavírus elleni védőoltás iránti igényünket jelezhetjük. Hozzáfűzte: ez egyelőre igényfelmérés az önkéntes és ingyenes oltásra. Amennyiben a vakcina megérkezik, egy oltási terv alapján oltják majd be a lakosságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.