Visszaéltek az országos tiszti főorvos nevével

A hamis e-mailekről először a Nemzeti Kibervédelmi Intézet tett közzé riasztást.

Magyar Nemzet
2020. 06. 12. 14:49
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali nyomozást rendelt el a rendőrség, miután az országos tiszti főorvos, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nevében hamisított e-maileket küldtek ismeretlenek péntek reggel. A levél hamissága, a csalás onnan is felismerhető, hogy az intézmény, az NKK nevét is pontatlanul, tévesen írták le a szövegben.

Az NNK hivatalos honlapján felhívta a figyelmet, hogy a hamis elektronikus leveleket senki ne nyissa meg, mivel káros csatolmányt tartalmaznak. Azt kérték, hogy a biztonság érdekében töröljék ezeket. – Az ügyben a szükséges intézkedéseket megtettük, a hatóságokat értesítettük – hangsúlyozták.

A hamis e-mailekről először a Nemzeti Kibervédelmi Intézet tett közzé riasztást, majd jelentették az illetékes rendőri szerveknek. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni osztálya már megkezdte a szoftver felderítését.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóját is ezzel a rendkívüli bejelentéssel kezdték. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az ismeretlen levélküldők az e-mailekben ingyenes védőeszközt ígérnek, és egy csatolt űrlap kitöltésére akarják rávenni a címzetteket. A leveleket elsősorban egészségügyi, állami intézményeknek és cégekhez küldték – tette hozzá.

Gál Kristóf is azt kérte a rendőrség nevében, hogy senki ne nyissa meg a levél csatolmányát. Kérte azt is, hogy a címzettek küldjék el a levelet a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez, a [email protected] címre, ezzel segítve a hatóságok munkáját.

Az alezredes hangsúlyozta: a levél megfogalmazásának magyartalansága, az, hogy a formai, tartalmi követelményeknek sem felel meg, önmagában gyanút kelthet.

A „Kedves mindenkinek” megszólítású és „Szia” elköszönésű levélben szembetűnő az is, hogy Müller Cecíliát az NNK osztályvezetőjének titulálják országos tiszti főorvos helyett. A rendőrség szerint egyébként a magyartalan megfogalmazás nem biztos, hogy külföldi szervert jelent, lehet megtévesztés is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.