Visszahívatnák a csaló diplomatát

A hivatalával visszaélő Mazloum Samar visszahívására vagy diplomáciai mentességének visszavonására kéri az ENSZ menekültügyi főbiztosát a Külgazdasági és Külügyminisztérium a tárca közlése szerint. A világszervezet szegedi irodájában dolgozó szír nő rokonait illegálisan juttatta a schengeni övezet területére.

2019. 05. 11. 6:55
Refugees and migrants are briefed by a UNHCR staff before a pre-registration process that gives them access to the asylum procedure, at the premises of the disused Hellenikon airport, in Athens
A menekültügyi főbiztosságnak a bevándorlók az elsők Fotó: Alkis Konstantinidis Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Levélben tájékoztatjuk az ENSZ menekültügyi főbiztosát Mazloum Samar diplomáciai státusával össze nem egyeztethető tevékenységéről, és elvárjuk, hogy hívja vissza a szegedi munkacsoportjuk vezetőjét vagy függessze fel a diplomáciai mentességét, hogy a magyar hatóságok eljárást indíthassanak az ügyben – közölte lapunkkal a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Mint megírtuk, Mazloum Samar beosztását kihasználva segédkezett abban, hogy családtagjai a schengeni övezetbe jussanak.

A szír nő több alkalommal is meghívólevél iránti kérelmet nyújtott be a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál (BMH) a családtagjainak. Ám Samar valótlan adatokat továbbított a BMH-nak, ezért a hivatal első, valamint másodfokon is elutasította a kérelmet. Információink szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal megállapította, hogy a Samar az ENSZ-nél lévő beosztását kihasználva lépett fel, és a szervezet bélyegzőjét is igénybe vette.

– Az ENSZ-szel kapcsolatban súlyos probléma, hogy a tisztviselői nehezen dönthetik el, hogy mit szabad ten­niük és mit nem, hiszen a világszervezet maga hozott olyan rendelkezéseket az utóbbi néhány évben, amelyek kifejezetten arra vonatkoznak, hogy törvények fölöttivé tegyék a bevándorlás kérdését – fejtette ki lapunknak Földi László biztonságpolitikai szakértő.

Rámutatott: korábban az Európai Unió (EU) rendelkezett olyan szabályokkal, amelyekkel eddig megvédte magát a kezelhetetlen bevándorlástól, s ezeket az ENSZ is tiszteletben tartotta, ám jelenleg a világszervezet és az unió karöltve hígítják fel és helyezik hatályon kívül a jogszabályokat, s rossz precedenst teremtenek.

– Így kezelhetetlenné válik a bevándorlás problémaköre, és egy idő után azokat teszik bűnössé, akik, úgymond, nem elég szolidárisak, és ragaszkodnak a hatályos törvényekhez – fogalmazott az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója.

A menekültügyi főbiztosságnak a bevándorlók az elsők
Fotó: Reuters

Földi László arra is felhívta a figyelmet, hogy a részben az ENSZ által kialakított értelmezési keretben akár bűnözők is sikeresen felléphetnek kártérítési igénnyel a nemzeti szuverenitását védelmező országok ellen, ha azok nem hajlandók feltétel nélkül beengedni a bevándorolni szándékozókat. – A nemzetközi jogi légkörből követke­zően akár olyan irányba is elvihetik az ügy értelmezését, hogy a szír diplomata csak elesett embereken akart segíteni – mutatott rá a szakértő. Hozzátette: még ha jó szándék is vezette Mazloum Samart, az általa elkövetett visszaéléssel dzsihadistákat is bejuttathatott volna hazánkba és így az EU területére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.