Visszautasítják Bangóné vádjait

Az OGYÉI leszögezte: a hatósági munkát – még a vezetőváltások idején is – kiváló, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek irányították és irányítják.

Forrás: MTI2020. 01. 03. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszautasította Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő gyógyszerbiztonságot érintő kijelentéseit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Bangóné Borbély Ildikó csütörtöki sajtótájékoztatóján gazdasági összefonódást emlegetett az emberi erőforrások minisztere, valamint a Borsod megyei kórház vezetője, Révész János között. Az ellenzéki politikus Kásler Miklós közvetlen bizalmasának nevezte Révész Jánost, akit – elmondása szerint – a gyógyszerészeti intézet ötfős vezető testületébe is delegált a tárcavezető, megjegyezve: a testület tagjai máig nem estek át az előírt nemzetbiztonsági átvilágításon.

Az OGYÉI azt írta: a képviselő lejárató célzatú sajtótájékoztatóját követően egyes médiumokban olyan híresztelések jelentek meg, amelyek alkalmasak a közvélemény megtévesztésére az OGYÉI-ben folyó – a magyar gyógyszerbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű – szakmai munkával kapcsolatban. Az OGYÉI Magyarország gyógyszerbiztonsága szempontjából olyan kiemelt jelentőségű szakmai intézet, amely hatósági tevékenységét a vonatkozó nemzetközi és magyarországi normák és a jogszabályi környezet maradéktalan betartása mellett végzi – tették hozzá.

Azt írták: minden alapot nélkülöz a szocialista politikus azon állítása, amely szerint az OGYÉI-t ötfős – laikusokból álló – vezető testület irányítaná vagy irányította volna a múltban. Az OGYÉI-nek nem vezető, hanem tanácsadó testülete van, amely a főigazgató felkérésére nyilvánít szakmai véleményt egyes esetekben. A tanácsadó testület tagjai – a szocialista képviselő állításával ellentétben – munkájuk és az általuk hozzáférhető információk jellegéből következően nem tartoznak bele a nemzetbiztonsági átvilágításra kötelezettek körébe – jegyezték meg.

Az OGYÉI hatósági munkáját – még a vezetőváltások idején is – kiváló, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek irányították és irányítják. A vezetői döntéseket minden esetben az intézet főigazgatója (távolléte esetén a kijelölt főigazgató-helyettes) saját hatáskörében eljárva hozza meg, a szakmai főigazgatóságok, főosztályok véleménye alapján, a jogszabályi előírások legszigorúbb betartása mellett – fejtették ki.

Éppen ezért – mint kiemelték – visszautasítanak minden olyan feltételezést, amely szerint a tanácsadó testület tagjai – beleértve Révész Jánost is – bármilyen formában részt vehetnének a magyar gyógyszerpiacot, vagy hazánk gyógyszerbiztonságát befolyásoló döntések meghozatalában.

Kitértek arra is: az OGYÉI nem dönt gyógyszerbefogadásokról, vagyis egyes készítmények társadalombiztosítási támogatásáról, csupán – mint gyógyszerekkel foglalkozó hatóság – a forgalomba hozatali engedélyezési eljárás során a készítményeket gyógyszerré nyilvánítja; a készítmények ezután forgalmazhatók Magyarországon.

Az OGYÉI nem politikai szervezet, hanem magyar emberek érdekében szakmai, tevékenységet folytat – fogalmaztak, hozzátéve: éppen ezért a leghatározottabban visszautasítjuk azokat a feltételezéseket, amelyek szerint intézetünkben bármilyen politikai indíttatású tevékenység zajlana.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.