Vita a családvédelmi akciótervről a T. Házban

Polt Péter legfőbb ügyész egy választási csalás miatt indult ügyben indítványozta a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését.

Magyar Nemzet
2019. 03. 18. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés a hétfőn kezdődő négynapos ülésén – várhatóan kedden – megkezdi a vitát a kormány családvédelmi akciótervének bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról. Az indítvány többek között tartalmazza a gyermekvállalási korban lévő házaspároknak elérhető, legfeljebb tízmillió forint összegű babaváró támogatás kamatmentes kölcsönéhez kapcsolódó állami kezességvállalás főbb szabályait is.

– A Demokratikus Koalíció is az Országgyűlés elé terjeszti 7+1 pontos családvédelmi akciótervét – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnap. Arató Gergely szerint ők azokra a problémákra válaszolnak, amelyek leginkább foglalkoztatják a magyar családokat. A DK azt követeli, hogy vonják vissza a „rabszolgatörvényt”, hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot és törvényes garancia legyen arra, hogy kisgyermekes családok nem kerülhetnek az utcára. Emellett számítson munkaviszonynak az otthonápolás, legalább 50 százalékkal emeljék meg a családi pótlékot és töltsék be az összes háziorvosi körzetet az egészségügyi dolgozók azonnali, 50 százalékos béremelése mellett. A Fidesz és a kormány azonban a segélyezés politikája helyett továbbra is a munkához kötött családtámogatási rendszert tekinti célravezetőnek.

A parlament ma megtárgyalhatja, majd határozatot is hozhat a jobbikos Farkas Gergely (képünkön) mentelmi ügyében.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Polt Péter legfőbb ügyész egy választási csalás miatt indult ügyben indítványozta az ellenzéki politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

A második ülésnapon, kedden döntés születhet harminchat ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről, akiket a házelnök javaslatára azért büntethetnek, mert megzavarták, illetve akadályozták a parlament tavaly december közepi ülését. Ugyanezért a legutóbbi ülésen már csökkentették nyolc másik ellenzéki képviselő tiszteletdíját, összesen több mint ötmillió forint értékben.

Emlékezetes, hogy az ellenzéki frakciótagok december 12-én obstrukciós szándékkal lezárták a házelnöki pulpitus feljáratait, nem engedték oda a levezető elnököt, majd sípszóval, szirénázással és bekiabálásokkal próbálták megakadályozni a szavazást.

A holnapi ülés a Magyarország náci megszállását követő tragikus eseményekre történő emlékezéssel kezdődik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.