Vizsgálják a késelő diák elmeállapotát

2019. 12. 10. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú börtönévek múlhatnak azon az igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálaton, amin a győri iskolai késelő hamarosan átesik – hívták fel rá jogászok a Magyar Nemzet figyelmét.

A 17 éves H. András Csaba a gyanúsítotti kihallgatásán arról beszélt: egyáltalán nem emlékszik arra, hogy összeszurkálta volna az osztályfőnöknőjét. A diák védője, Faragó Péter szerint a fiú csak arra emlékezik, hogy óra közben felállt a székéből, majd a következő emléke már az, hogy ül a tanári asztalnál, és átadja diáktársának a kését. Az ügyvéd szerint védence beszűkült tudatállapotban tette, amit tett. H. egyébként a tudatkimaradása ellenére mindent beismert és megbánt.

A rendőrök jelenleg emberölés kísérletével gyanúsítják H.-t, ám az igaz­ságügyi elmeorvosi vizsgálat eredménye ezt akár módosíthatja is. A Kúria 2013-ban jogegységi határozatban mondta ki: az emberölés, illetőleg ennek kísérlete esetén az elkövető tudata átfogja a sértett halála bekövetkezésének lehetőségét, és ezt kívánja vagy ebbe belenyugszik. Ezzel szemben az életveszélyt okozó testi sértés, valamint a halált okozó testi sértés esetében az elkövető szándéka csupán testi sérülés előidézésére irányul. Az elkövetés időpontjában fennálló tudati állapot tisztázásával eldőlhet az is, hogy valóban meg akarta-e ölni a pedagógust H. vagy sem. Az emberölés kísérletéért akár 15 évet is kaphat, míg a közfeladatot ellátó személynek okozott súlyos testi sértés miatt 5–7 év várhat rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.