Völner: A járványügyi szakértők szerint indokolt a korlátozó intézkedések fenntartása

Az államtitkár szerint akár már júniusra megvalósulhat a hetvenszázalékos átoltottság.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 16. 12:21
VÖLNER Pál
Az államtitkár szerint a béremelés költségei 15 milliárd forintot tesznek ki az idei évre Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország – a kínai és az orosz vakcináknak köszönhetően – 3,5 millió emberrel többet tud beoltani május végéig annál, mint ha csak brüsszeli beszerzéssel számolhatna – mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló javaslat vitájában. Völner Pál expozéjában kifejtette: a javaslat célja, hogy a kormány által elrendelt veszélyhelyzet kihirdetésével egyetértve az azóta meghozott összes intézkedést megerősítsék, hatályukat meghosszabbítsák.

Hangsúlyozta, hogy járványügyi szakértők szerint indokolt a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések további fenntartása, mivel a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant. – A lazítás ideje még nem jött el, de a kormány reméli, ez sincs már olyan messze – fogalmazott az államtitkár.

Közölte: a kormány mindent megtesz, hogy minél több oltás álljon rendelkezésre, így akár már júniusra elérhető lehet a hetvenszázalékos átoltottság.

Ezzel Magyarország az egyik legjobban átoltott ország lehet az EU-ban, a korlátozásokat is hamarabb lehetne feloldani a többi országhoz képest, és a gazdaság újraindításában is az a cél, hogy a leggyorsabbak között legyen az ország

– mondta. Völner Pál a törvényjavaslatot ismertetve arról is beszámolt, a kilencven napra biztosított parlamenti felhatalmazás meghatározásakor az indítvány figyelemmel van arra, hogy a kormány intézkedéseit több rendelet tartalmazza. A felhatalmazás a kabinet jövőben meghozandó intézkedéseire is vonatkozik – tette hozzá.

A javaslat egyértelművé teszi ugyanakkor – folytatta az államtitkár –, hogy a felhatalmazás kilencven nap előtt is visszavonható, az Országgyűlés pedig hatályon kívül is helyezheti azt. Az előterjesztés kimondja továbbá, hogy az Országgyűlés megerősíti a javaslat hatálybalépéséig megalkotott, rendkívüli intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet, ezáltal „az Országgyűlés elismeri a kormány eddigi, a járvány megfékezése érdekében tett lépéseit” – közölte. Míg a Fidesz és a KDNP támogatásáról biztosította az előterjesztést, a baloldali pártok jelezték, hogy nemmel szavaznak arra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.