Völner Pál válaszára felkapta a fejét az ellenzék

Hangoskodás tört ki, amikor az államtitkár felidézte: a baloldal el akarta adni az ivóvíz-szolgáltatókat.

2020. 11. 23. 13:31
DEMETER Mrta
Budapest, 2018. október 24. Demeter Márta, az LMP képviselõje kérdést tesz fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. október 24-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demeter Márta (LMP) az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában az alaptörvény-módosításra utalva kijelentette: amíg közel száz ember veszti életét naponta a járványban, addig zajlik a „közpénzek privatizálása”. Mint ismert, a kabinet a múlt héten benyújtotta az Alaptörvény kilencedik módosítását, amelyben rögzíteni kívánja a „közpénz” fogalmának eddig hiányzó definícióját. A meghatározás szerint a közpénz az állam bevétele, kiadása, követelése. Az ellenzék kritikája szerint ez a meghatározás nem elég tág határokat jelöl ki.

Az LMP képviselője arról is beszélt, hogy a kormány az iparűzési adó „machinálásával” foglalkozik, ami nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat. A mai válsághelyzetben azt kockáztatják, hogy megnehezül az egészséges ivóvízhez való hozzáférés: az egyik nagy közszolgáltató például már bajba került a hírek szerint – mondta Demeter Márta, utalva arra, hogy nehéz helyzetben van a békéscsabai központú Alföldvíz Zrt.

A képviselőnő kifogásolta, hogy szerinte a támogatásokat szinte kizárólag a multicégek kapják.

Ha valóban segíteni szeretnék a kis- és közepes vállalkozásokat, akkor rendes bérpótlékot fizetnének, és az egyéni vállalkozásoknak is biztosítanák a nullaszázalékos hitelt – mondta Demeter Márta. Kiemelte: az iparűzési adó elengedése kizárólag a multiknak jó.

Válaszában Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: megmosolyogtató, amikor az ellenzék a közpénzek kapcsán él kritikával, mivel az államtitkár még jól emlékszik a Demeter mostani szövetségese által vezetett kormány gyakorlatára.

Példaként Völner a Mol-részvények értékesítését említette, melyek először egy osztrák cégnél landoltak, amely ellenséges felvásárlással próbálkozott, majd az Orbán-kormány az oroszoktól volt kénytelen visszavásárolni a Mol-papírokat.

Az ivóvíz-szolgáltatók kapcsán kiemelte: a baloldal kormányzása idején el akarták adni az ivóvíz-szolgáltatókat külföldi cégeknek.

Völner Pál beszédének ezen részénél számos ellenzéki bekiabálás volt hallható. – Látom, hogy élénkül az emlékezetük – mondta a hangoskodásra az államtitkár. Völner kiemelte: a baloldali kormányzás idején elhanyagolták az óvodákat, bölcsődéket. Hozzátette: a béreket az Orbán-kormány emelte meg, az adókat ők csökkentették, a munkanélküliséget szintén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.