Vörösiszapper: ítélet később

2019. 12. 07. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamennyi vádlott ártatlannak mondta magát pénteken a Győri Itélőtáblán, és felmentését kérte az utolsó szó jogán a vörösiszapper második másodfokú eljárásában. A megismételt elsőfokú eljárásban a Győri Törvényszék tíz ember bűnösségét mondta ki. B. Zoltán egykori vezérigazgatót és D. Józsefet, a cég egykori műszaki igazgatóját végrehajtandó börtönre ítélte.

A vörösiszapper tizenhárom vádlottja tagadta bűnösségét, és felmentését kérte pénteken az utolsó szó jogán a Győri Ítélőtáblán, ahol ítélethirdetésre csak egy hét múlva kerül sor.

Az I. rendű vádlott, B. Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. volt vezérigazgatója azt mondta tegnap: 2010. október 4-én, miután értesült az Ajka melletti tízes tározó gátjának átszakadásáról, nehéz helyzetben volt, de szerinte felelős döntést hozott, mert akkor intézkedett, amikor már több információ a birtokába került. B. Zoltán szerint a gátszakadás miatt neki és a kollégáinak büntetőjogi felelősségük nincs. Hozzátette, hogy mindig a hatósági előírásoknak megfelelően hozta meg döntéseit, azokat soha nem lépte át, és nem is adott erre bátorítást senkinek sem. Hangoztatta, ártatlannak tartja magát, ezt az első elsőfokú döntés megerősítette, mint ahogy a Győri Törvényszék is, amely szerinte csak kitalált elemekkel, nem létező hatósági határozatokkal tudta bizonyítani a bűnösségét.

Az ügy további 12 vádlottja is felmentését kérte bűncselekmény hiányára hivatkozva.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő erősen nátronlúgos, maró vörösiszap következtében tíz ember meghalt, 227 ember szenvedett súlyos égési sérüléseket, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Tizenöt ember – köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja – ellen emeltek vádat 2012 januárjában.

A Veszprémi Törvényszék 2016. januári elsőfokú, felmentő ítéletét a Győri Ítélőtábla 2017-ben hatályon kívül helyezte, és a Győri Törvényszék elé utalta az ügyet. Győrben idén februárban tíz vádlottat marasztaltak el. B. Zoltán két év hat hónap, D. József – a cég egykori műszaki igazgatója – pedig két év végrehajtandó fogházbüntetést kapott gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.