WHO: Karácsonykor inkább szívben és lélekben legyünk együtt

Nem ajánlja a karácsonyi öleléseket az Egészségügyi Világszervezet, mert a testi kapcsolat mellőzése életmentő lehet a koronavírus-járvány idején – mondta a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában Ledia Lazeri. A WHO magyarországi igazgatója beszélt az orosz vakcináról, valamint arról, hogy egyelőre nem tudni, milyen hosszú ideig tart majd az immunitás, amit az oltóanyagok adnak.

Munkatársunktól
Forrás: hír tv2020. 12. 10. 15:14
LAZERI, Ledia
Ledia Lazeri: Az orvosi maszk az egészségügybe való! Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világos protokollal rendelkezik az orvosi, egészségügyi termékek, így a különféle védőoltások validálásával kapcsolatban.

Az orosz féltől is megkapták az eddigi összes dokumentációt, és továbbra is folyamatos kapcsolatban állnak a Szputnyik V elnevezésű vakcina gyártójával.

Jelenleg további adatokat és információkat várnak arra vonatkozóan, hogy a szérum hatékony és biztonságos – tájékoztatott Ledia Lazeri. Az orosz vakcinát magyar önkénteseken is tesztelhetik, ezzel kapcsolatban a WHO magyarországi igazgatója kifejtette, hogy az önként jelentkezők mindig fontos részei a folyamatnak, amíg egy oltóanyag vagy más gyógyszer piacra kerülhet, a részvételnek pedig nagyon világos és egyértelmű szabályai vannak. A szakember szerint

a vakcinákkal kapcsolatosan van ok az optimizmusra, továbbra is szükséges azonban az elővigyázatosság, hiszen nem juthat mindenki egyszerre oltáshoz, így az intézkedések jelentős részét és az óvatosságot még fenn kell tartani.

– Van egy fontos ismeretlen tényező ebben a járványban, mégpedig az, hogy milyen hosszú ideig tart a betegségen való átesés vagy az oltás által kiváltott védettség.

Azt látjuk, hogy vannak újrafertőződések, és egyre több olyan adat áll rendelkezésre, ami azt mutatja, hogy az immunitás nem túl hosszú távú. Nem tudjuk, hogy kik azok, akiknél hosszabb, és kik azok, akiknél rövidebb távú védettség alakul ki. Amit szintén nem tudunk, hogy milyen hosszú ideig tart majd az immunitás, amit az oltóanyag ad,

hiszen ma is vannak olyan oltások, melyeket meg kell ismételni bizonyos idő után, mert a hatása nem végleges. Ezért a WHO nagyon óvatos ebben a kérdésben – válaszolta arra a felvetésre, hogy beoltassák-e magukat azok, akik már átestek a betegségen.

Ledia Lazeri kitért rá: a mostani az év azon időszaka, amikor a családok összejönnek, ám sajnos el kell fogadnunk, hogy idén inkább szívben és lélekben kell együtt lennünk.

– Most az a szeretet és a törődés megnyilvánulása, ha fizikailag nem vagyunk együtt,

hiszen a cél az, hogy mind egészségesen vészeljük át a járványt – hangsúlyozta.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.