Zacher Gábor: Nem azon múlik, mit szeretnének az emberek, hanem hogy milyen a járványhelyzet

Komoly erőpróba előtt áll az ország az elkövetkező időszakban – mondta lapunknak Zacher Gábor toxikológus, aki leszögezte: az emberek tűréshatára és a körülmények nem feltétlenül párhuzamosak. A főorvos szerint nincs még itt a szabadság ideje, és ezt el kell fogadni. A kellemes, tavaszias időben megteltek a közparkok és a rakpart. Az ott készült fotósorozatok nem azt bizonyítják, hogy az emberek egy része tudatában lenne a fertőzés súlyosságának.

2021. 03. 28. 18:25
null
2021.03.27. Budapest Lezárt rakpart Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros e hétvégétől megnyitotta a pesti alsó rakpartot is a gyalogosok és kerékpározók előtt, tömegével csődültek a Duna-partra a bulizni vágyó fiatalok, sokan közülük maszk nélkül élvezték a tavaszi időt. Emellett piknikhangulat volt a Városligetben és Margitszigeten egyaránt. Tavaly ilyenkor lezárták a népszerű kiránduló- és szabadidős helyeket, idén az emberek felelősségérzetére bízták a döntést, de a kormány szigorúan meghatározta a járványügyi feltételeket, azaz mindenhol kötelező a maszk használata és a másfél méteres távolságtartás.

Szombat este a rakparton
Fotó: Kurucz Árpád

– Nem értem, hogy ezt miért olyan nehéz megérteni. Értem, hogy az emberek belefásultak ebbe a történetbe, a járvány miatt bevezetett korlátozások sokkal nagyobb pszichés terhet jelentenek, mint maga a betegség. Egy éve élünk ezzel az egésszel, igazából a járvány nagyon komoly stressztényező – jelentette ki Zacher Gábor toxikológus a Magyar Nemzetnek.

Zacher Gábor toxikológus
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A főorvos hozzátette: Magyarországon is megemelkedett a hangulatjavítók, nyugtatók és altatószerek használata, de erről konkrét adatok még nincsenek. Más európai és amerikai adatok szerint megnövekedett a depressziós, szorongásos és alvászavaros tünetekkel orvoshoz fordulók száma. – Nálunk miért lenne másképp? – tette fel a kérdést a toxikológus, aki hozzátette: személyes tapasztalata szerint vasárnap már több ember hordta a maszkot.

Elfelejtették a kötelező maszkhasználatot a rakpartra látogatók
Fotó: Kurucz Árpád

A Városháza által publikált fotókból is kiderül: sokan elfelejtették, hogy a vírus jó időben is fertőz, és be kellene tartani a járványügyi szabályokat.

– Tökéletesen megértem, hogy vissza szeretnék kapni az emberek a szabadságukat. Én is szeretnék moziba, hangversenyre, színházba járni. Szeretnék kiülni vacsorázni a feleségemmel a Duna-partra, de egyelőre még nem jött el ez a pillanat.

Nem azon múlik, hogy mit szeretnének az emberek, hanem hogy milyen aktuálisan a járványhelyzet – szögezte le a toxikológus. Zacher Gábor nyomatékosította: nézzük meg az adatokat, a kórházba kerülteket, a lélegeztetőgépen lévőket, csúnya adathalmazokkal lehet találkozni.

– Az emberek tűréshatára és a körülmények nem feltétlenül mozognak párhuzamosan. Az emberek túl vannak a tűréshatárukon, de a körülmények továbbra sem változtak. Pedig el kell fogadni és kitartani, hiszen az új betegek és a halottak száma magas. Ráadásul nyakunkon a húsvét, a legkomolyabb vallási és családi ünnep, kérdés, hogyan bírják ki majd, hogy ne menjenek a rokonokhoz, húsvét hétfőn locsolkodni – mondta a főorvos.

Megtelt a hétvégén a pesti alsó rakpart
Fotó: Kurucz Árpád

– Komoly erőpróba előtt áll az ország az elkövetkező időszakban – zárta a beszélgetést Zacher Gábor, aki szerint hetek múlva fog kiderülni, hogy meglesz-e a böjtje ennek a nagy fokú felelőtlenségnek.

 

A főváros elsiette a rakpart megnyitását

A Magyar Nemzet korábban megírta: Karácsony Gergely hétvégente megnyitja a gyalogosok előtt a pesti alsó rakpartot. A főpolgármester szerint azzal, hogy újabb sétateret hoz létre egy szűk aszfaltcsíkon, tehermentesíti a fővárosi tágas parkokat és kirándulóhelyeket. „Megnyitjuk a gyalogosok számára hétvégén a pesti rakpartot, ezzel azt segítve, hogy ne alakuljanak ki csoportosulások, ne gyűljenek össze sokan a legnépszerűbb kirándulóhelyeken. A rakpartot az azt érintő beruházások elindításáig ezentúl minden hétvégén birtokba vehetik a gyalogosok, sétálók, kerékpárosok” – közölte a fővárosi önkormányzat. A magyarázat járványügyileg elég abszurdnak tűnik, ugyanis a tágas parkok és zöldövezetek jóval nagyobb távolságtartásra adnak lehetőséget, mint a néhány autósávos rakpart.

A főváros ugyan közleményben hívta fel a figyelmet a járványügyi szabályok betartására, de a szombaton készült képek bizonyítják: a rakpartra látogatók jelentős része fittyet hányt a fertőzésveszélyre, és a nyakán hordta a maszkot.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.