Zalaegerszegen ingyen osztanak szájmaszkokat

A zalaegerszegi önkormányzat a város minden lakosának eljuttat egy többször használható védőmaszkot a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozására. Siófokon rendeletben kötelezték a helybéliket, hogy közintézményekben, patikákban, üzletekben viseljenek védőmaszkot, vagy takarják el az orrukat, szájukat sállal.

Forrás: MTI2020. 04. 01. 20:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zalaegerszegen kedden megérkezett, szerdán pedig ki is postázták az első ötezer, többször használható egészségügyi szájmaszkot abból a 60 ezerből, amelyet az önkormányzat rendelése alapján a város minden lakosa ingyen megkap. Balaicz Zoltán jelezte: szerdán újabb kétezer maszk érkezett, csütörtökön pedig további négyezer darabot várnak az ütemezetten két hét alatt megérkező teljes szállítmányból.

Dézsi Csaba András, Győr polgármester szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az önkormányzat április 1. és augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig elengedi az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások bérleti díját és az idegenforgalmi adót.

Az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díját felére csökkentik, kivéve az élelmiszerüzleteket, a drogériákat, a gyógyszertárakat, a dohányboltokat, a szerencsejátékkal foglalkozó üzleteket, a bankokat, a biztosítókat és a pénzügyi szolgáltatókat. Emellett a Győr-Szol Zrt. is felére csökkenti a bérleti díjakat a Herman Ottó utcai vásárcsarnokban.

A debreceni önkormányzat korszerű mobiltelefonokkal és számítógépekkel segíti a városban dolgozó 93 védőnő munkáját. Az 50 asztali számítógép és 93 korszerű okostelefon szerdai átadásán Papp László polgármester azt mondta, az eszközök – amelyekhez korlátlan internet-használat is jár – lehetővé teszik, hogy a védőnők a járvány idején is szoros kapcsolatot tartsanak a kismamákkal és csecsemőikkel.

Nyíregyházán a NYÍRVV Nonprofit Kft. szerdától megkezdte a közterületi játszóterek és kondiparkok fertőtlenítését – közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel.

Tudatták azt is, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt az egészségügyi dolgozók – jogosultságuk igazolásával – korlátlanul és ingyenesen használhatják a helyi tömegközlekedési eszközöket.

A koronavírus-járvány miatt csütörtöktől Siófok hivatalaiban, intézményeiben, üzleteiben kötelező lesz szájmaszk vagy az azt helyettesítő, a szájat, orrot eltakaró sál, kendő viselése Lengyel Róbert polgármester rendelete értelmében. Az önkormányzat a 25 ezer lakosú városnak 5 ezer szájmaszkot vásárolt, amelyeket siófoki üzletekben, hivatalokban tesznek ingyen hozzáférhetővé.

A maszkot üzlethelyiségben, gyógyszertárakban, drogériában, az önkormányzat által fenntartott oktatási, gyermekvédelmi, egészségügyi intézményekben, hivatalokban kell viselni. A szabályt megsértőket enyhébb esetben figyelmeztetik, de 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot vagy 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot is kiszabhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.